FRANSE PRESIDENTSVERKIEZINGEN

Franse presidentskandidaten lijnrecht tegenover elkaar over immigratie

Franse presidentskandidaten lijnrecht tegenover elkaar over immigratie

Foto: AFP

De vijf kandidaten voor de presidentsverkiezingen die in de peilingen meer dan 10 procent halen, hebben maandagavond tijdens een debat op TF1 de degens gekruist. Verschillende breuklijnen tussen de kandidaten werden duidelijk, en vooral over de immigratie liepen de gemoederen hoog op. Alle pijlen waren gericht op de extreemrechtse kandidate Marine Le Pen (Front National).

Het openingsthema over de asielcrisis zorgde meteen voor een hevige discussie tussen Le Pen, de onafhankelijke kandidaat Emmanuel Macron (En Marche!), de centrumrechtse François Fillon (Les Républicains), de socialist Benoît Hamon en de linkse Jean-Luc Mélenchon (La France Insoumise).

Vooral Le Pen stelde zich zeer defensief op. Ze riep op tot “het stopzetten van de legale en illegale immigratie” en pleitte voor een maximum van 10.000 immigranten per jaar. Mélenchon weigerde op dat voorstel in te gaan. “Men biedt vangnetten aan waarin gaten zitten. U kunt quota uitvinden, tickets. Gaat u wie door de mazen van het net glipt in de zee gooien? Gaat u hen een pak slaag geven? Dat is niet serieus”, zei hij.

“Integratie in plaats van electoraal gewin”

Hamon haalde dan weer uit naar diegenen die angst creëren door de immigratiekwestie, impliciet verwijzend naar de FN-voorzitster. “Ik denk dat we nood hebben aan een aanpak die de integratie steunt in plaats van de electorale commerce”, zei hij aan Le Pen.

Emmanuel Macron, de enige van de vijf kandidaten die als pro-Europees wordt beschouwd, riep op de Franse engagementen binnen de Europese Unie te respecteren, en herinnerde eraan dat Duitsland en Zweden verantwoordelijk zijn voor de opvang van driekwart van de vluchtelingen op het continent.

Franse presidentskandidaten lijnrecht tegenover elkaar over immigratie
François Fillon (Les Républicains) Foto: AP

Die stelling werd scherp betwist door Fillon, die Macron ervan beschuldigde op dezelfde lijn te zitten als de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Hij verklaarde dat de meeste asielzoekers economische migranten zijn. “Een deel van die mannen en vrouwen ontvluchten de oorlog in Syrië, maar de overgrote meerderheid ontvlucht de armoede en komt van overal ter wereld”, klonk het. Die verklaring is in strijd met de gegevens van Eurostat, waaruit blijkt dat meer dan de helft van de asielzoekers in de Europese Unie afkomstig is uit Syrië, Afghanistan en Irak.

Marine Le Pen wil weten “wie naar België trekt om wapens te kopen”

“We moeten eerst onze grenzen opnieuw onder controle krijgen, want ik zie niet hoe we ons kunnen beschermen tegen terroristen als we niet weten wie ons grondgebied binnenkomt, of wie de grens oversteekt om wapens te gaan kopen in België,” verklaarde FN-voorzitster Le Pen.

Franse presidentskandidaten lijnrecht tegenover elkaar over immigratie
Marine Le Pen (FN) Foto: AP

Le Pen, die pleit voor het vertrek van Frankrijk uit de Schengenzone en de eurozone, verklaarde ook dat ze “de islamistische organisaties wil verbieden”, “buitenlandse islamisten met een ‘s-kaart’ (die worden beschouwd als een gevaar voor de nationale veiligheid, red.) het land wil uitzetten” en pleit voor het “afnemen van de nationaliteit van de mensen met een dubbele nationaliteit die een link hebben met het islamistisch fundamentalisme”.

Met de allusie aan België verwijst Le Pen naar de aanslagen van 13 november in Parijs, die grotendeels werden georganiseerd vanuit ons land. De terroristen zouden bijvoorbeeld hun wapens hebben verkregen in Brussel.

Volgens een peiling bij 1.157 volwassen televisiekijkers na het debat door BFMTV, was Macron met 29 procent de meest overtuigende kandidaat maandagavond. Mélenchon eindigde op de tweede plaats (20 procent), gevolgd door Fillon en Le Pen (beiden 19 procent) en Hamon (11 procent).

Corrigeer

Niet te missen

POPULAIRE VIDEO'S

FRANSE PRESIDENTSVERKIEZINGEN