Led Zeppelin opnieuw aangeklaagd voor plagiaat. Hoort u het verschil?

Brussel -

De juridische carrousel rond het legendarische nummer “Stairway to Heaven” van Led Zeppelin begint een nieuw rondje te draaien. De advocaat van de groep Spirit heeft beroep aangetekend tegen de vrijspraak die de Britse hardrockgroep in het plagiaatproces rond de song heeft verkregen. Dat heeft het muziekblad Rolling Stone gemeld.

De “Stairway to Court” begon toen Michael Skidmore als beheerder van de nalatenschap van Randy California, de in 1977 overleden gitarist van Spirit, klacht indiende wegens plagiaat. Volgens Skidmore had Led Zeppelin de akoestische intro van “Stairway to Heaven” gepikt van het akoestische Spirit-nummer “Taurus”, dat van drie jaar daarvoor dateert.

Zanger Robert Plant en gitarist Jimmy Page van Led Zeppelin, dat niet weinig van zwarte bluesmuzikanten heeft gejat, hebben de betichting steeds van de hand gewezen.

Een federale jury in Los Angeles sprak Led Zeppelin in juli vorig jaar vrij.

Maar als advocaat van Spirit is meester Francis Malofiy daartegen in beroep gegaan. Hij voert aan dat de jury “verkeerde instructies” heeft gekregen. In het bijzonder hebben de juryleden niet de volledige versie van “Taurus” gehoord die door Page zou zijn geplagieerd.

Corrigeer

NIEUWS

Het beste van Enkel voor abonnees