Eurosong-kandidate Rusland mag niet deelnemen aan het festival. En dat vindt Poetin wellicht geweldig

Eurosong-kandidate Rusland mag niet deelnemen aan het festival. En dat vindt Poetin wellicht geweldig

Foto: rr

Julia Samoylova (27), de zangeres die Rusland naar het Eurosongfestival in Kiev wou sturen, mag niet deelnemen aan het liedjesfeest. Dat heeft de SBU - de Oekraïense geheime dienst - woensdag laten weten aan de organisatie. Een pijnlijke beslissing, want het meisje is andersvalide. Oekraïne zal nu van Rusland wellicht het verwijt krijgen dat het mensen moedwillig discrimineert. Plannetje gelukt, zo lijkt het.

Het was een knap staaltje jennen van de Russiche president Vladimir Poein. Rusland zou namelijk de 27-jarige Julia Samoylova, een andersvalide zangeres, naar het eurosongfestival in Kiev Sturen. Een jonge vrouw die eigenlijk Oekraïne drie jaar niet binnen mag omdat ze eerder optrad op de Krim, het Oekraïense schiereiland dat werd geannexeerd door de Russen.

“De Russen spelen een smerig spel”, klonk het vorige week nog bij de Oekraïense veiligheidsdienst. “Als we Samoylova binnenlaten, overtreden we ons eigen decreet. En als we haar de toegang weigeren, zullen we het verwijt krijgen dat we mensen met een beperking discrimineren. Wat we ook doen, we komen hier altijd als verliezers uit.”

De Oekraïense veiligheidsdiensten hebben woensdag uiteindelijk de knoop doorgehakt. “De SBU heeft een tijdje geleden beslist dat Julia Samoylova voor drie jaar het land niet meer binnen mag”, klinkt het nu bij de organisatie van het songfestival. Rusland kan wel nog een andere artiest sturen, die het land wel binnen mag. Maar of ze dat gaan doen, valt nog af te wachten. 

Het lijkt er namelijk sterk op dat Rusland wraak wil nemen voor de Oekraïense overwinning vorig jaar op het Eurovisiesongfestival, zo beweert een bron binnen de Oekraïense veiligheidsdienst. Dat kan kloppen, want het winnende nummer 1944 van zangeres Jamala ging over de massale deportatie tijdens WO II van Krim-Tataren door Stalin. En daar konden ze in Moskou niet mee lachen. Het snode plan van Poetin lijkt dus meer dan geslaagd nu.

Corrigeer

NIEUWS