Food

Deze groenten en fruit zijn op hun best in de lente

Deze groenten en fruit zijn op hun best in de lente

Foto: Shutterstock

Tijdens ‘Dagen zonder Vlees’ inspiratie nodig voor een maaltijd met groenten of fruit? Deze soorten zijn op hun best in het lenteseizoen, waardoor ze ook nog eens vriendelijk zijn voor je portemonnee.

Bij het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) klinkt het dat appels het hele jaar rond ‘in seizoen’ zijn. Nu is het ook hét moment om peren in je gerechten te verwerken. In maart vind je ook al de eerste aardbeien, al zijn die er pas vanaf april in overvloed. Voor een grote aanvoer van frambozen, braambessen en blauwe bessen is het wachten tot mei en juni.

Groenten van het moment

In deze tijd van het jaar is het aanbod champignons, ajuinen, andijvie en courgettes groot, maar ook witloof, sla, prei, tomaten en radijsjes kunnen de lente op je bord toveren. Of wat dacht je van een slaatje met komkommer? Heel binnenkort staat één groente in de schijnwerpers, want komende maand begint het jaarlijkse aspergeseizoen. Witte asperges zijn er al in maart.

Seizoenskalender

Een blik op het kookboek van het CEBUD, centrum voor budgetonderzoek, toont aan dat ook courgettes, (knol)selder, koolrabi, lente-uitjes, oesterzwam, rodekool en rode bieten een goed idee zijn vanaf maart. Volgende maand is de prijs-kwaliteitverhouding van spinazie, Popeye’s favoriet, het best. Wil je nog koken met spruitjes, schorseneren, witte kool of pastinaak? Dan is snel zijn de boodschap; de aanvoer van deze groentes vermindert volgens de kalender vanaf april. Rapen en pompoenen blijven dan weer het hele jaar door een goede keuze.

Een volledige overzicht van seizoensgroenten en -fruit vind je op de culinaire site Lekker van bij ons.

Corrigeer