NMBS weigert om trein te laten stoppen in het weekend: "Veroorzaakt alleen maar vertraging"

NMBS weigert om trein te laten stoppen in het weekend: "Veroorzaakt alleen maar vertraging"

Aan het station in Vichte stopt in het weekend geen enkele trein. Foto: kvo

Anzegem -

Ondanks een nieuw, ambitieus vervoersplan stoppen er ook na 2017 geen treinen in het weekend in de stations van Vichte en Anzegem. “Zelfs één trein laten stoppen om de studenten te vervoeren, is te veel gevraagd”, klinkt het bij gemeentebestuur.

De NMBS heeft donderdag met veel tamtam haar nieuwe West-Vlaamse vervoersplan aangekondigd. Verbindingen versnellen en treinen stoppen vaker in tal van stations. Behalve in Anzegem en Vichte: daar kan je in het weekend nog steeds geen trein nemen. Want stoppen kost te veel tijd, zo klinkt het bij de NMBS. Het Anzegemse gemeentebestuur betreurt die beslissing. “De treinen passeren hier gewoon, maar blijkbaar past het niet in het schema om ze hier ook te doen stoppen”, zegt Rik Colman (CD&V), schepen van Mobiliteit.

Het gemeentebestuur lijkt nochtans niet veel te vragen. “Eén trein op zondagavond is voor ons al genoeg”, zegt Colman. “Zo kunnen onze studenten met de trein naar hun kot in bijvoorbeeld Leuven. Nu kan dat niet, en moeten ouders hen massaal naar Waregem voeren. Goed voor de mobiliteitsstroom is dat niet.”

Maar voor de NMBS is het duidelijk. “We zien geen potentieel tijdens het weekend”, zegt Geert Dierckx, woordvoerder van de NMBS West-Vlaanderen. “Als we het wel doen, veroorzaakt dat vertraging voor de IC-trein door de bijkomende stops op die lijn.

Het gemeentebestuur van Anzegem lijkt de strijdbijl ondertussen te begraven. “We weten dat het geen zin heeft om te ijveren voor treinen die zowel op zaterdag als op zondag stoppen. En ook naar onze vraag om een stoptrein op zondagavond wordt niet geluisterd.”

Rapper naar Brugge

Ondertussen wordt op andere lijnen wel vaker gestopt én geraak je sneller op sommige plaatsen. In onze regio geraak je sneller van Kortrijk in Brugge. Je wint als reiziger 8 minuten tijd omdat de trein minder lang stil staat in Lichtervelde. Van Kortrijk naar Oostende levert je dat een tijdswinst van 10 minuten op. Die tijdwinst geldt echter enkel op weekdagen, want in het weekend worden de ‘oude’ reistijden gehanteerd. Wie van Kortrijk via Gent naar Brussel-Zuid rijdt, wint twee minuten reistijd. Net als wie van Kortrijk naar Roeselare of van Waregem naar Gent reist. De verbinding Gent-Ieper, die in Kortrijk wordt afgesplitst naar Rijsel doet er vanaf december dan weer twee minuten langer over.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees