Patrick Lefevere: “Stichter van Gent-Wevelgem draait zich om in zijn graf. Dit is compleet belachelijk”

Patrick Lefevere: “Stichter van Gent-Wevelgem draait zich om in zijn graf. Dit is compleet belachelijk”

De plugstreets in Ploegsteert liggen op zo’n 60 kilometer van de aankomst. Foto: foto’s: photonews, VDB

“Eén Strade Bianche is genoeg.” Jan Bakelants gooide woensdagavond in Extra Time Koers de knuppel in het hoenderhok. Hij vindt de invoering van vier kilometer halfverharde wegen in Gent-Wevelgem – de zogenaamde plugstreets – maar niks. Quick Step Floors-manager Patrick Lefevere gaat nog een stapje verder: “Georges Matthys, een van de stichters van Gent-Wevelgem, draait zich om in zijn graf.”

“Hebben we in Dwars door Vlaanderen dan geen mooie koers gezien?” Patrick Lefevere kaatst de bal terug wanneer we hem vragen of je tegenwoordig ook een beetje veldrijder moet zijn om een wegkoers te winnen. Naast de plug­streets komende zondag in Gent-Wevelgem zijn er ook nog de Tro-Bo-Léon, Dwars door het Hageland en de Schaal Sels: allemaal koersen waar een deel over onverharde wegen wordt gereden. En volgend jaar start de Tour op Le Passage du Gois, een 4,5 kilometer lange oversteek van het eiland Noirmoutier naar Beauvoir-sur-Mer in de Vendée, die twee keer per dag door hoogwater wordt overspoeld.

“De renners moeten er tegen in opstand komen. Anders stopt het nooit”, is Lefevere duidelijk. “Dit heeft niets meer met wegwielrennen te maken. In Gent-Wevelgem heb je het spel van de wind in De Moeren. Stel nu eens dat het peloton samenblijft en er een groep van 150 renners door die smalle wegen van een auto breed moet. Is het dat wat de organisatoren willen zien? Ik denk dat Georges Matthys, een van de stichters van de koers, zich omdraait in zijn graf. Dit is compleet belachelijk.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.