Stormpje tussen Movistar en BMC gaat voort: vraag om diskwalificatie leider Van Garderen

Het zit er bovenarms op in de wielerwereld tussen de teams van Movistar en BMC. Na de ploegentijdrit in de Ronde van Catalonië, waar BMC tot winnaar werd uitgeroepen nadat huidig leider Tejay van Garderen (BMC) geklaagd had over de duwtjes die toenmalig koploper Jose Joaquin Rojas (Movistar) gaf, slaat die laatste nu terug. De Spanjaard deelde een filmpje met beelden van hoe huidig leider en BMC-renner Tejay van Garderen zijn helm afzet. “Je helm afnemen mag ook niet! De regels zijn voor iedereen!!!”, klinkt het venijnig met het reglement erbij, dat stelt dat zo’n overtreding bestraft zou moeten worden met diskwalificatie.

Alles begon enkele dagen geleden met de tijdrit in de Ronde van Catalonië. Meteen nadat Movistar de ploegentijdrit op zijn naam geschreven had, bond BMC-kopman Tejay van Garderen de kat de bel aan door te wijzen op enkele onreglementaire duwtjes die bij Movistar werden uitgedeeld. Onder meer toenmalig leider Jose Joaquin Rojas was te zien terwijl hij zijn ploegmaats letterlijk een duwtje in de rug gaf. Na lang aarzelen besloot de jury uiteindelijk de hele ploeg van Movistar een tijdstraf te geven, waardoor BMC uitgeroepen werd tot winnaar van de ploegentijdrit.

Dat uitgerekend Van Garderen nu de nieuwe koploper is, komt dus deels door de klacht die de 28-jarige Amerikaan zelf neerlegde. Dat dat tot tandengeknars leidde bij Movistar moge duidelijk zijn: voormalig leider Rojas plaatste een filmpje van Van Garderen die zijn helm afneemt in volle koers. Volgens de regels van wielerbond UCI, die de Spanjaard er fijntjes achteraan gooide, dient een renner die zijn helm afneemt bestraft te worden met diskwalificatie.

Dat de verhoudingen tussen beide teams momenteel gespannen zijn, maakte Team Sky-renner Geraint Thomas duidelijk met een grappige tweet. “Ik ben aangekomen in het hotel en besef ineens dat zowel BMC als Movistar hier ook zitten... Het avondeten kan nog interessant worden”, kon de Brit wel lachen met de situatie.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.