29.778 handtekeningen ingediend voor referendum in Gent

Gent - De actiegroep Intelligent Mobiel heeft vrijdag twee grote, verzegelde dozen met handtekeningen overhandigd aan burgemeester Daniël Termont, met de vraag om een referendum te organiseren over het nieuwe circulatieplan van Gent. Volgens de actiegroep zitten er 29.778 nagetelde en door een deurwaarder geverifieerde handtekeningen van Gentenaars in, genoeg voor een referendum.

Het referendum is officieel aangevraagd in Gent. De twee dozen met handtekeningen die vrijdag werden overhandigd aan het stadsbestuur moeten nu geteld worden door de stadsdiensten. Van elke handtekening wordt gecontroleerd of ze van iemand komt die op dit moment in Gent woont.

Intelligent Mobiel, een samenwerking tussen enkele Gentenaar en de Gentse N-VA, liet de handtekeningen zelf tellen door een gerechtsdeurwaarder. "Zo weten we zeker dat we genoeg handtekeningen hebben. Er zijn pagina's waar maar 1 handtekening op staat, er zijn er met te veel handtekeningen... We wilden ze door een onafhankelijke instelling laten tellen op voorhand."

De deurwaarder telde 29.778 handtekeningen. Maar of die allemaal geldig zijn, kunnen enkel de ambtenaren van de Stad Gent tellen. Zij hebben toegang tot het rijksregister. Het tellen kan nu beginnen.Zodra tien procent van de inwoners van Gent wordt gehaald, stopt het tellen en moet een referendum georganiseerd worden.

Wordt de nodige tien procent niet gehaald, dan worden alle handtekeningen vernietigd en moet wie alsnog een referendum wil houden van nul opnieuw handtekeningen beginnen verzamelen. Dat staat zo in het Vlaamse decreet dat volksraadplegingen regelt.

Middeleeuws

Architect Eddy Vanzieleghem, een van de trekkers van de campagne, noemde het aanvragen van het referendum "een geschenk voor de Gentenaars". "Nu kunnen ze eindelijk hun mening geven over het circulatieplan. Het plan zal nu voor zichzelf spreken, dat is eigenlijk goed. De mensen zullen dan weten waarover het gaat. Het inzamelen ging traag, ja. Het is ook een bijna Middeleeuws proces om alles op papier te moeten verzamelen. Maar wij organiseren hiermee de inspraak die het stadsbestuur niet wou geven. Het plan zal 9 op de 10 toch aangepast moeten worden."

N-VA-lijsttrekker Elke Sleurs zei vrijdag dat een referendum "voor- en tegenstanders dwingt om de boer op te gaan en hun standpunten uiteen te zetten". "Ik denk dat we zonder veel problemen kunnen zeggen dat er een groot draagvlak is voor een referendum. Wij hebben samen met de mensen van Intelligent Mobiel het spel fair gespeeld. We rekenen nu op de fair play van het stadsbestuur."

Snel

Als er voldoende geldige handtekeningen zijn, is de volgende vraag wanneer een referendum wordt gehouden. Het stadsbestuur wil dat in september. Sleurs: "Wij verwachten dat men zonder getreuzel zijn democratische plicht doet en het referendum organiseert. Hoe sneller hoe liever. Als het zover is, zullen we oproepen om neen te stemmen. Er moet iets gebeuren in de mobiliteit in Gent, dat is nogal wiedes. Maar wij zijn voor een andere, geleidelijke aanpak, met overleg en respect voor de Gentenaars en met voldoende aantrekkelijke initiatieven."

Naast de handtekeningen van de Gentenaars heeft de actiegroep Intelligent Mobiel naar eigen zeggen ook een stapel met 5.357 handtekeningen van niet-Gentenaars. Die werden niet ingediend, omdat ze sowieso zijn uitgesloten voor een referendumcampagne. De wet zegt dat enkel inwoners van een stad of gemeente een referendum kunnen vragen en erin mogen stemmen.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio