Vorig jaar liep het bijna fout: daarom mag je niet gokken op de uitkomst van ‘De Mol’

Vorig jaar liep het bijna fout: daarom mag je niet gokken op de uitkomst van ‘De Mol’

Foto: VIER, Shutterstock

Elke ‘De Mol’-fan heeft wel een theorie over waarom Davey, Eline of Annelies dé enige echte saboteur is. Als je zo overtuigd bent dat je ook een gokje wilt wagen op de uitkomst van het Vier-programma, ben je eraan voor de moeite. De regels van de Kansspelcommissie zijn streng - al is er wel een achterpoortje.

“Weddenschappen op de uitkomst van ‘De Mol’ zijn illegaal en goksites mogen ze dan ook niet aanbieden”, verduidelijkt Marjolein De Paepe van de Kansspelcommissie. “Een belangrijke voorwaarde voor een weddenschap is dat het een onzekere gebeurtenis betreft.”

Hoewel de uitkomst van ‘De Mol’ - alle complottheorieën ten spijt - voor menige kijker onzeker is tot maandagavond rond een uur of tien, is de uitkomst geen onzekere gebeurtenis. “De opnames vonden plaats in november 2016. Wie de mol is, staat dus al vast sinds eind 2016 en daarom zijn weddenschappen daarover illegaal.”

Banden met het productiehuis

Hoe klein de groep ook is, er zijn enkele programmamakers die weten wie ‘De Mol’ is, en er zijn natuurlijk de drie kandidaten zelf. Vorig jaar organiseerde de goksite Ladbrokes een weddenschap over de afloop van ‘De Mol’, maar het bedrijf werd teruggefloten op vraag van de Kansspelcommissie. “We kregen enkele klachten binnen omdat er plots erg hoge bedragen werden ingezet, door mensen die banden zouden gehad hebben met het productiehuis dat ‘De Mol’ maakt (Woestijnvis, red.). We hebben daarom gevraagd om de weddenschap stop te zetten.” De weddenschap werd voortijdig afgeblazen en gokkers kregen hun inzet door Ladbrokes terugbetaald.

Weddenschappen voor programma’s als ‘The Voice van Vlaanderen’ of ‘Mijn Pop-uprestaurant’ zouden daarom wél mogen. “Omdat de uitkomst pas op het einde van de reeks voor iedereen - inclusief de programmamakers zelf - een verrassing is.” Dat de programmamakers bijvoorbeeld daags voor de finale nog een kijkje kunnen nemen in de tussentijdse sms-stand, doet er niet toe.

Gokje onder vrienden

Mogen we dan ook geen gokje onder vrienden wagen? De wetgeving daaromtrent blijkt een erg grijze zone. “De richtlijn over weddenschappen met een beperkte inzet en een beperkte winstmogelijkheid die we in 2014 uitschreven naar aanleiding van het WK, is hier ook van toepassing”, legt De Paepe uit.

Kort samengevat is een weddenschap waarbij sprake is van één enkele wedmogelijkheid - Davey, Eline of Annelies - en waarvan de inzet de 2 euro niet overschrijft, ‘niet prioritair’ voor de controlecel van de Kansspelcommissie. In mensentaal betekent dat dat je geen controle moet verwachten. Let wel: hoe hoger de te winnen te prijs, hoe groter ook de kans dat het parket of de politiediensten de weddenschap opmerken en een tussenkomst van de Kansspelcommissie vragen.

Corrigeer

NIEUWS

Over De mol

De mol is een programma van Woestijnvis dat wordt uitgezonden op Vier. In het programma vertrekken tien kandidaten op reis naar een onbekende bestemming. Daar moeten ze aan de hand van opdrachten proberen zo veel mogelijk geld te verdienen. Eén van de kandidaten saboteert de boel: hij is 'de mol'.

Het eerste seizoen van 'De mol' was in 1998 te zien op Eén en werd gepresenteerd door Michiel Devlieger. In 2000 en 2003 volgden nog twee seizoenen op de openbare omroep. Vanaf 2016 wordt het programma gepresenteerd door Gilles De Coster en keert het jaarlijks terug op Vier.

Mollen: Magda Ral (Frankrijk, 1998), Hugo Daemen (Spanje, 2000), Marc Simons (Italië, 2003), Gilles Van Bouwel (Argentinië, 2016), Eline Michiels (Zuid-Afrika, 2017), Pieter Delanoy (Mexico, 2018)