Leen Ribbens wint Groot Dictee van 200 jaar UGent

© Ugent

© Ugent

© Ugent

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Leen Ribbens (46) die in 1993 aan de Provinciale Hogeschool voor Vertalers en Tolken afstudeerde als licentiaat vertaler Engels-Duits-Nederlands is met drie fouten de winnares geworden van het Groot Dictee dat UGent organiseerde naar aanleiding van de viering van de 200ste verjaardag van de universiteit. Leen Ribbens haalde het van 475 andere kandidaten. Ze is dagelijks met taal bezig, want samen met haar tweelingzus Elsie Ribbens staat ze aan het hoofd van Het Correctiebureau. Haar tweelingzus Elsie won in 2005 overigens het Groot Dictee in Den Haag.

Rudy Tollenaere

"Ik deed in 2005 overigens ook aan dat Groot Dictee mee, maar niet in Den Haag, maar thuis. En ik maakte toen evenveel fouten als mijn winnende zus. We zijn dus wel echt een tweeling" aldus Leen.

"Samen met zus leid ik dus Het Correctiebureau in Zottegem. Dat houdt in dat we alle soorten Nederlandstalige teksten en boeken nakijken op spelling-, taal-, tikfouten enzovoort. Dus ja, ik ben behoorlijk veel met taal en spelling bezig! Ik doe nog regelmatig mee aan dictees, maar nu iets minder dan vroeger, om de simpele reden dat er vroeger veel meer dicteewedstrijden waren in Vlaanderen. Vooral die van het Davidsfonds destijds was heel prestigieus in dicteekringen. Ik ben toen ook steevast doorgestoten naar de finale in het Vlaams Parlement bij de categorie Specialisten. Ik probeer elk jaar deel te nemen aan het Groot Dictee, maar ik werd nog nooit geselecteerd. Je moet daar een beetje het geluk hebben dat ze jou selecteren uit alle foutloze inzendingen van de voorronde. Maar ik blijf proberen!"

Ondertussen haalde Leen het in de aula van het UFO-gebouw van UGent dan toch maar van zo'n 475 deelnemers. Ze maakte drie fouten: "Van een 'wim-t-schippersgehalte' had ik nog nooit gehoord en 'Emile Clausachtig' had ik geschreven als 'emileclausachtig', naar analogie met jeroenboschachtig en antonpieckachtig, maar blijkbaar ging het hier nog om de persoon zelf."

Leen Ribbens kreeg er bovenop het applaus en de eer ook een waardebon van 750 euro waarmee ze een trip naar Amsterdam mag maken.

Dicte Eugen t by Rudy Tollenaere on Scribd

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio