Vrijwilligers vrezen sloop Novacomplex

Vrijwilligers vrezen sloop Novacomplex

Emiel en Ludo van de vzw Nova willen vermijden dat het Novacomplex tegen de vlakte gaat: “Nagenoeg elke dag wordt het pand gebruikt.” Foto: ddl

Machelen / Diegem -

Het Novacomplex in Machelen dreigt plaats te moeten ruimen voor een vastgoedproject. Dat is in ieder geval de vrees van de vrijwilligers achter vzw Nova, die instaan voor de uitbating van de zalen. De eigenaar van het pand, de vzw Parochiale Werken, laat nog niet in zijn kaarten kijken.

De Nova werd in 1955 opgericht, onder impuls van pastoor Cosijns, op de grond van twee eigenaars: de vzw Parochiale Werken en de Kerkfabriek St-Gertrudis. De zaal groeide uit tot een ontmoetingscentrum voor de Machelaars. De cinemazaal Kinema Nova, met een capaciteit van 550 plaatsen, kreeg van de architect een centrale plaats toebedeeld in het complex.

In 1976 werd de laatste film vertoond en werd de Nova, met een uitmuntende akoestiek, een concertzaal. Sindsdien vonden tal van verenigingen er een onderkomen en worden er om de haverklap feestjes georganiseerd. “Het Novacomplex is het centrum van een bloeiend verenigingsleven met ruim 400 manifestaties per jaar”, zeggen Ludo Jappens en Emiel Deroover van de vzw Nova.

“Nagenoeg elke weekdag wordt het pand gebruikt. Verenigingen en scholen uit Machelen en omstreken organiseren in de concertzaal shows die steevast volle zalen trekken, of ze gebruiken de kleinere zalen voor feestjes en eetfestijnen. De Nova heeft een grote erfgoedwaarde. Daarom is het belangrijk om het complex te behouden.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio