Weinig enthousiasme over voorstel ‘moskeefabriek’ van Mayeur

Het idee van Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) om een zogenaamde moskeefabriek op te richten, deed vrijdag heel wat vragen rijzen.

rdb

Mayeur was gisterochtend te gast bij de Franstalige RTBF-radio waar hij een voorstel lanceerde om een soort moskeefabriek op te richten, naar het voorbeeld van de bestaande kerkfabrieken. Daardoor zou er meer controle zijn over wat er allemaal gepredikt wordt in de moskee. Een interview in De Morgen eerder deze week deed al heel wat stof opwaaien. Daarin liet Mayer optekenen dat alle moskeeën in handen zouden zijn van salafisten.

“Ik wil een gematigde islam in Brussel”, verkondigde de burgemeester op de radio. “Ik heb geregeld contact met twee groepen van burgers die een moskee willen bouwen en die de normen willen volgen. Ze vragen dan steun van de overheid. Ik stel voor dat de overheid participeert in de financiering en controle, een beetje naar het voorbeeld van het model van de kerkfabrieken.”

Vlaams Belang-fractievoorzitter Dominiek Lootens wil niet weten van het hele plan.

Gesloten

“In plaats van moskeeën waar haat wordt gepredikt onder controle te krijgen door ze geld toe te stoppen, moeten die moskeeën, te beginnen met de salafistische Grote Moskee, gewoon gesloten te worden”, klinkt het bij Lootens.

Ook bij oppositiepartij cdH wordt met gemengde gevoelens gereageerd op de uitspraken van de burgemeester. “Het voorstel van Mayeur komt tien jaar te laat”, zegt Brussels cdH-gemeenteraadslid Hamza Fassi-Fihri. Volgens hem zijn er momenteel al 16 moskeeën erkend en doorlopen er 14 andere de erkenningsprocedure.

In het gewest is het wettelijk kader voor de erkenning van moskeeën er al sinds 2006. Daarbij moeten de moskeeën, net als een kerkfabriek, aan verschillende voorwaarden voldioen.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio