1.300 kleuters en lagereschoolkinderen maken kortfilm voor Yper Museum

Kunstenaar Sven Verhaeghe geeft de leerlingen van ’t Augstijntje richtlijnen bij de opnames van de kortfilm. Foto: thv

Ieper -

Samen met beeldend kunstenaar Sven Verhaeghe maken 1.300 Ieperse kleuters en lagereschoolkinderen een kortfilm die het eerste kunstwerk moet vormen voor het Yper Museum. Y’parade verwijst naar een historische stoet en toont de Ieperse geschiedenis.

Het Lapidarium vormde gisterenmiddag het decor voor een scène met de leerlingen van het vijfde leerjaar van VBS Lyceum Heilige Familie. “We filmen hier een stukje dat gaat over de Beeldenstorm”, legt leerling Kasper Vandelannoote (10) uit. “Ik heb een katapult gekregen waarmee ik zogezegd enkele beelden kapot moet schieten. Ik heb nog nooit geacteerd, dus ik had op voorhand stress voor deze opnames. Maar het is wel heel leuk om te doen. En we leren zo nog iets over de geschiedenis van de stad.”

Zelf kostuums knutselen

Het team van het Yper Museum gaf alle twintig deelnemende scholen een opdracht mee om kostuums, vlaggen en vaandels te knutselen en de hoofdrolspelers te zijn van de kortfilm. Het team leverde ook altijd voor een educatief pakket af met materiaal rond een stukje van de geschiedenis dat zij moesten verfilmen en dat zich altijd in de buurt van hun school of dorp afspeelde.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio