De zoekers

Coördinator van het lifestylenieuws op Nieuwsblad.be/she

  • 34 jaar
  • samenwonend
  • Issue: heeft een gat in haar hand
  • Voornemen: wil bewuster met geld omgaan nu ze een huis gekocht heeft

Deze tips kunnen u helpen met sparen

Deze tips kunnen u helpen met sparen

Foto: ss

Eén op de drie Belgen spaart niet en wie wel spaart, is vaak ontevreden met het bedrag dat hij maar kan sparen. Sparen is dan ook vooral makkelijk in theorie, want in praktijk gaan smartphones kapot, vallen er onverwachte rekeningen in de bus of vergeet je dat je aan het einde van de maand nog een etentje gepland had.

"Spaar niet op het einde van de maand, maar aan het begin", leerde ik van Nele Peeters, onderzoekster bij het Centrum voor budgetadvies en -onderzoek (CEBUD) van de Thomas More-hogeschool. De reden laat zich raden: we schatten onszelf  beter in dan realistisch is. Dus we geven we net iets meer uit dan we hadden gedacht en we houden niet genoeg over om te sparen. Of we doen nog één keertje een impulsaankoop omdat we zeker weten dat het volgende maand wel zal lukken om elke euro om te draaien. "Er is een onderzoek geweest waarbij mensen zich moesten inschrijven voor een studiedag en op voorhand al moesten zeggen welk dessert ze gingen nemen: een koffiekoek, een wafel of fruit. Er werd vooral fruit gekozen, precies omdat we ons toekomstig gedrag altijd beter inschatten: later zullen we veel gezonder leven. Terwijl er op die studiedag wellicht nooit zoveel vers fruit gegeten zou worden als men ter plaatste moest beslissen."

Gevaar: impulsief kopen

Impulsief geld uitgeven is nog een grote valkuil als we met geld omgaan. "Je hebt bijvoorbeeld een mooie bril gezien", zegt Peeters. "Je kan die meteen kopen, maar als je bewust omgaat met je budget, moet je weten wat er volgt. Als je die bril koopt, zal je andere dingen niet kunnen kopen, of je zal die maand niet kunnen sparen, of je zal je spaarrekening moeten aanspreken. Als je budget groot genoeg is, kan je je dit soort dingen permitteren. Maar als je bewust met geld omgaat, moet je een overzicht hebben van wat er binnenkomt en buitengaat. Als je impulsief koopt, heb je dat overzicht niet".

Een realistisch budget

Daar zijn we dan: het huishoudbudget. Daaraan begin je door bij te houden wat je uitgeeft. Elke uitgave telt, ook die croissant in het station 's ochtends of dat pakje chips uit de automaat op het werk. Pas als je weet wat er buitengaat, weet je hoe je je budget kan verdelen en waar je eventueel kan besparen. 

Om een realistisch budget te maken, moet je uitgaan van je inkomsten en uitgaven op jaarbasis. Dat is redelijk arbeidsintensief, maar het helpt om buffers te voorzien. Grote kosten zoals je autoverzekering, roerende voorheffing, ... kan je zo spreiden over meerdere maanden. Neem ook éénmalige inkomsten zoals het vakantiegeld of het eindejaarsgeld in je planning op, want anders is de verleiding groot om ook met dat geld gek te gaan doen.

Trek aan het begin van de maand je vaste kosten (huur of afbetaling, energie, telefoon, interner, ...) en de spreiding van de grotere kosten (verzekeringen, belastingen) af van je inkomen. Bepaal dan hoeveel je wil sparen en zet dat opzij. Het geld dat overblijft, is het geld dat je die maand kan uitgeven in categorieën die je zelf verdeelt: eten, kleren, ontspanning, .... Sommigen maken een heel gedetailleerde oplijsting van categorieën, anderen vinden dat beperkend. 

Smartphone

Je smartphone kan helpen als je wil sparen. Met de app van je bank weet je op elk moment hoeveel er op je rekening staat. Daarnaast zijn er budget-apps die je kunnen helpen om de uitgaven in de verschillende categorieën op te lijsten. YNAB, afkorting van 'You Need A Budget', is een hele goede, maar kost 50 dollar per jaar. Everydollar is een gratis alternatief. 

Vergelijken

Wil je graag weten hoe jij het doet qua uitgaven in verhouding met andere Vlaamse gezinnen? Op de nieuwe tool www.budgetvergelijker.be van het CEBUD kan je zelf de test doen.

Corrigeer

De Zoekers