Burgemeester is formeel: dit oorlogstuig is er niet voor spelende kinderen

Burgemeester is formeel: dit oorlogstuig is er niet voor spelende kinderen

Een groep vrijwilligers, onder wie ook Peter Van Hecke, restaureerde vorig jaar de Leopardtank. De kinderen zullen er geen kijkje kunnen in nemen. Foto: mye

Maldegem -

Tot spijt van oppositieraadslid Peter Van Hecke (Open VLD) laat burgemeester Marleen Van den Bussche (CD&V) geen spelende kinderen toe in de Leopardtank die vorig jaar verhuisde naar het oorlogsmonument aan de Gidsenlaan.

De Maldegemse Leopardtank is andermaal het voorwerp van een discussie in de gemeente. De tank stond jarenlang aan het rond punt aan de voormalige rijkswachtkazerne, waar hij onder andere voor burgemeester Marleen Van den Bussche geen ‘hartelijk welkom’ betekende voor wie Maldegem binnenreed.

Ook vredesactivisten voorzagen de loop van de tank van een kunstmatige knoop die door onbekenden keer op keer werd weggehaald. Een oplossing werd vorig jaar gevonden in het pleintje achter het monument van de Gidsen aan de gelijknamige laan waar de Leopoldtank in gerestaureerde versie een nieuwe plek kreeg.

Toegangsluik

Maar de vrijwilligers die de tank restaureerden maakten ook het dichtgelaste toegangsluik terug open en ze krijgen nu regelmatig de vraag van ouders om hun kinderen eens een kijkje te laten nemen in de tank. Burgemeester Marleen Van den Bussche weigert dit. “Het reglement van het Koninklijk Legermuseum dat eigenaar is van de tank laat dit niet toe.” “Daarnaast is het ook gevaarlijk om er van binnen in te kruipen en we gaan van een tank toch geen toeristische attractie maken? Ik wist trouwens ook niet dat het toegangsluik terug werd opengemaakt.”

Onder begeleiding

Van Hecke, die in het leger zelf twee jaar met een tank heeft gereden, gaat niet akkoord met de burgemeester. “Ik heb zelf contact opgenomen met het Koninklijk Legermuseum. Zij hebben er niet het minste probleem mee”, zegt hij. “Alle bezoeken zouden onder deskundige begeleiding van volwassenen en met de grootste voorzichtigheid gebeuren. Trouwens, wat is er dan wel nog veilig in de wereld? Er zijn jaarlijks duizenden mensen die van een trap vallen. Maar daarom verbied je kinderen toch ook niet om de trap te nemen?”

Volgens Van Hecke willen ook volwassenen een kijkje nemen in de tank. “Zelfs de partner van een schepen had mij al gevraagd om de tank eens vanbinnen te mogen bezoeken. Wat moet ik nu tegen die mens zeggen? ‘Ja, meneer, het spijt mij maar het mag niet van uw vrouw.’ Allez, kom zeg”, fulmineert Van Hecke.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees