Vogelbescherming Vlaanderen vecht tegen gesjoemel van jagers

U weet het waarschijnlijk niet, maar uw tuin ligt mogelijk in jachtgebied

U weet het waarschijnlijk niet, maar uw tuin ligt mogelijk in jachtgebied

De faculteit dierengeneeskunde van de UGent, een vogelopvangcentrum, een schooltje, de tuin van Marc Coucke: allemaal stond het ingeschreven als jachtgebied in Vlaanderen. “Jagers sjoemelen massaal met die plannen om overal met hun geweren te mogen rondlopen”, zegt Vogelbescherming Vlaanderen. Meer dan 231 hectare illegaal ingekleurd jachtgebied is intussen al geschrapt.

Misschien staat uw eigen achtertuin of de crèche van uw kinderen ook wel gemarkeerd als ‘jachtgebied’, als zone waar jagers aan de slag zijn om pakweg vossen, konijnen of fazanten af te schieten. Waanzin, denkt u? Dat dacht Marc Coucke ook.

“Hij heeft zes hectare grond rond zijn kasteel in Merelbeke”, zegt Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen. “Wel, zijn tuin stond zonder zijn medeweten volledig ingekleurd als jachtgebied. Hij heeft onmiddellijk geëist dat dat zou worden geschrapt.”

Zonder toestemming

Hoe zoiets kan? Voor hij met een geweer op pad mag gaan, moet een jager een aaneengesloten terrein van 40 hectare kunnen bijeensprokkelen. “En wat doen ze dan als ze zien dat er een school of een tuin met trampoline in de weg ligt? Dan pakken ze dat er gewoon bij”, zegt Rodts.

Echte controle is daar niet op. De jagers dienen elk jaar hun jachtplan in, en dat is het dan. “Behalve als je zelf van je laat horen”, zegt Rodts. “Bij het zogenaamde arrondissementscommissariaat kan je de jachtplannen inkijken. Ligt je perceel erin, dan kan dat geschrapt worden. Maar je moet eerst een eigendomsbewijs voorleggen. De omgekeerde wereld, maar kom.”

Vogelbescherming Vlaanderen helpt mensen sinds twee jaar met die complexe procedure. “We hebben 867 percelen laten controleren. 686, of liefst tachtig procent ervan, bleken zonder toestemming van de eigenaar te zijn ingelijfd. Die zijn intussen weer jachtvrij verklaard. Het gaat om 231 hectare, of zo’n 346 voetbalvelden.”

Schriftvervalsing

Hoe groot is nu de kans dat een gewapende jager zijn hoofd door uw haag komt steken als uw tuin jachtgebied is? “Dat zal niet gebeuren”, zegt Rodts. “Het gaat ons vooral om het principe. Jagers hebben zich veel te veel grond toegeëigend, op een frauduleuze manier. In het Gentse zijn we tegen één jager een proces begonnen wegens schriftvervalsing.”

De Hubertusvereniging Vlaanderen (HVV), de vereniging van jagers, zegt dat het probleem ligt bij verouderde plannen. “Die zijn we volop aan het updaten”, zegt directeur Geert Van den Bosch.

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) zegt dat tegen juni alle jachtplannen digitaal beschikbaar zullen zijn. “Dan zal iedereen zelf kunnen nagaan of zijn eigendom ten onrechte in jachtgebied ligt”, zegt ze.

Wie zelf zijn perceel wil laten controleren, kan dat op schietinactie.be

Externe links
Corrigeer

NIEUWS