Omstreden slachthuis Tielt wil capaciteit verdubbelen

Brussel -

Er loopt een procedure voor de uitbreiding van het in opspraak gekomen slachthuis in Tielt. Ironisch genoeg werd het slachthuis vorige week nog gesloten voor dierenmishandeling. “Dat goedkeuren zou absurd zijn”, zegt parlementslid Hermes Sanctorum dinsdag aan Het Laatste Nieuws en De Morgen.

Het bedrijf wil de capaciteit immers opdrijven van 1,5 miljoen naar 2,5 miljoen dieren per jaar en heeft daarvoor momenteel een procedure lopen. “Die uitbreiding staat in het milieueffectrapport (MER) dat in januari door het provinciebestuur voorlopig is goedgekeurd”, zegt Tielts schepen Simon Bekaert (SP.A). “Dat MER is ingediend in de marge van een nieuw provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan dat het slachthuis heeft aangevraagd om te kunnen bijbouwen. Ook dat wijst erop dat het de capaciteit wil opvoeren.”

Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) schermt ermee dat ze zo’n provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan - bijvoorbeeld voor de uitbreiding van een slachthuis - enkel kan schorsen. “Maar niet vernietigen of afkeuren”, laat haar woordvoerder weten. Zo’n schorsing kan volgens hem ook alleen maar als er wettelijk iets niet in orde blijkt, en dat het plan bijvoorbeeld in strijd is met een gewestelijk RUP.
De uitbreidingsplannen schieten bij dierenrechtenorganisaties GAIA en Animal Rights in het verkeerde keelgat. "Als de plannnen groen licht krijgen, zou er om de zes seconden een varken geslacht worden. In die omstandigheden kan het dierenwelzijn onmogelijk gegarandeerd worden", stellen ze. De dierenbelangengroepen zeggen dat het voor hen duidelijk is dat het actieplan waarmee het Tielts slachthuis dit weekend op de proppen kwam, "een mistgordijn is om de slachtactiviteiten zo snel mogelijk te hernemen".
 

LEES OOK. Huiveringwekkende beelden: dierenrechtenactivisten eisen sluiting slachthuis in Tielt

Corrigeer

MEER NIEUWS