Bob Dylan komt naar Zweden, maar uitreikers Nobelprijs horen niets van hem

Bob Dylan komt naar Zweden, maar uitreikers Nobelprijs horen niets van hem

Foto: REUTERS

Hoewel rocklegende Bob Dylan in april in Zweden optreedt, heeft de Zweedse Academie nog niets gehoord van de laureaat van de Nobelprijs voor literatuur, die een lezing zou moeten geven naar aanleiding van de toekenning van de prijs. Dit heeft de academie dinsdag gezegd.

Dylan treedt op 1 en 2 april in Stockholm op en geeft op 9 april een concert in de zuidelijke stad Lund, maar er is geen nieuws over de lezing die de muzikant volgens de traditie eigenlijk voor de prijsuitreiking van 10 december 2016 had moeten geven. De permanente secretaris van de Zweedse Academie, Sara Danius, schreef in een blog dat “er de jongste maanden geen telefoongesprekken met Bob Dylan waren” en dat de concertdata waren vastgelegd voor de bekendmaking van de laureaat van de Nobelprijs.

“Niettemin weet Dylan dat ten laatste op 10 juni een Nobellezing gegeven moet worden” als hij het geld van de prijs wil ontvangen, voegde ze eraan toe in een verwijzing naar de statuten van de Nobelstichting. Aan de Nobelprijs is, behalve een medaille en een diploma, een bedrag van 8 miljoen kronen (ongeveer 839.000 euro) verbonden.

Dylan (75) kon de ceremonie in december niet bijwonen. Hij stuurde een toespraak die de Amerikaanse ambassadeur in Zweden in zijn naam voorlas, en Patti Smith zong tijdens zijn uitreiking Dylans “A Hard Rain’s A-Gonna Fall”.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees