West-Vlamingen oogsten succes in ‘Mijn Pop-uprestaurant’ op VTM

Finaleplaats lonkt voor Birger en Karel van barbecuerestaurant TJOP’s

Finaleplaats lonkt voor Birger en Karel van barbecuerestaurant TJOP’s

Karel en Birger wonnen al twee sterren en zitten in de laatste rechte lijn naar de finale van ‘Mijn Pop-uprestaurant’. Foto: vtm

Ruiselede -

De vrienden Birger Allary en Karel Knockaert weten donderdagavond of TJOP's mag verhuizen naar Blankenberge. Daar wordt de finale van ‘Mijn Pop-uprestaurant’ van VTM beslecht tussen de twee finalisten. De vrienden specialiseerden zich in barbecue.

Bijna twee maanden zijn psychiatrisch verpleegkundige Birger Allary (33) uit Ruiselede en politie-inspecteur Karel Knockaert (34) uit Zerkegem twee keer per week te zien op VTM. Ze schreven zich in voor ‘Mijn Pop-uprestaurant’.

De vrienden nemen deel aan Europese barbecuewedstrijden wat meteen ook het concept is van hun tv-restaurant TJOP's. In 2015 en 2016 werd het tweetal Belgisch kampioen met een kippengerecht, Birger heeft al twee jaar parttime een eigen cateringbedrijfje. “Het zou een geweldige opsteker zijn om deze wedstrijd te winnen. We dromen om in die richting verder te gaan”, zeggen de vrienden.

Taalverwarring

Na een eerste kookproef wezen de vakjury en het publiek hen aan als een van de twee beste duo's. Zes van de acht duo’s startten hun pop-uprestaurant. Als enige West-Vlamingen kwamen ze terecht in Antwerpen. “Dat weerhield streekgenoten er niet van om bij ons te komen eten, zelfs de Kortrijkzanen die pop-ups in hun stad hebben”, zegt Birger. “De taalverwarring met ons Antwerps en Limburgs personeel is echt hilarisch. Soms moeten we aan tafel komen tolken. De klanten vinden dat super.”

Op professioneel vlak komt er ook steun uit de regio. “Kaasmeester Dirk Van de Walle uit Tielt gaf tips over de behandeling en het roken van kaas. Hier gaan we zeker mee aan de slag als we de finale halen.” Hildegard en Bas Van Ostade van Eet- en Brouwhuis De Hoppeschuur deelden hun ervaring op het vlak van keukenorganisatie.

“Het dochtertje van chef Bert Denoulet van Tafel 10 in Ruiselede zit bij mijn zoontje in de klas. Bert belde spontaan op of hij met iets kon helpen. Hij gaf ter plaatse een workshop om aantrekkelijke slaatjes te maken met eenvoudige ingrepen.”

Lang garen

Uit de internationale barbecuewereld krijgen de mannen praktische tips over baktijden en -temperaturen. “Ik merk dat de Nederlandse BBQ-vrienden het programma online volgen. Internationaal barbecuekampioen Tom De Jaeger uit Knesselare denkt na over een nieuw visgerecht.”

Hoewel de heren het runnen van hun zaak nu onder controle hebben, was dat de eerste week wel anders. “Na tien dagen waren we uitgeput. We hadden totaal geen ervaring en waren vooral bezig met organisatie, personeel en leveranciers. Er was geen ruimte voor creativiteit. Nu dat iedereen zijn vaste stek en taak heeft, gaat het almaar beter. De laatste week kon ik werken aan drie nieuwe gerechten”, zegt Birger.

Het concept van het lange bakken op lage temperatuur, soms zestien uur na elkaar, vormt geen obstakel. “Ik werk een dag op voorhand. Het vlees wordt vacuüm bewaard en gaart verder in de restaurantoven, net voor het opdienen.”

Birger en Karel wonnen tijdens het programma al twee sterren. Hun tafeltjes waren telkens als eerste uitverkocht. “Dat heeft wellicht met de populariteit van het concept te maken heeft, veel mensen barbecueën thuis zelf.” Donderdag bepaalt de jury welke twee duo's naar de finale in Blankenberge mogen. Begin mei gaan de winnaars met 50.000 euro naar huis.

INFO

‘’Mijn Pop-uprestaurant’ op VTM op dinsdag en donderdag om 20.35 uur

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio