Infrabel zakte vorig jaar nog dieper in het rood

Infrabel zakte vorig jaar nog dieper in het rood

Foto: BELGA

Brussel -

Spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel is vorig jaar dieper in het rood gegaan, vooral door de daling van de overheidsdotatie met 60 miljoen euro. Voor dit jaar wordt een budget in evenwicht vooropgesteld, zo schrijven De Tijd en L’Echo woensdag. Infrabel bevestigt de cijfers.

De spoornetbeheerder leed in 2016 een verlies voor belastingen van 11,6 miljoen euro, tegen -6,8 miljoen euro in 2015. Het bedrijf wijt het grotere verlies aan de in juni 2016 aangekondigde besparingen door de federale overheid, waardoor de overheidsdotatie met 60 miljoen euro kromp.

Infrabel kon de impact van die onverwachte knip naar eigen zeggen beperken door een “zuinig beheer op alle niveaus en een verhoging van de productiviteit”. Er werd minder geïnvesteerd (886 miljoen euro, of 9 procent minder dan in 2015) en het aantal werknemers daalde tot 10.637 voltijdse equivalenten (FTE’s) eind 2016, 700 minder dan een jaar eerder.

Voor 2017 is Infrabel optimistisch, ondanks een nieuwe dotatievermindering. “Dit jaar zal het budget in evenwicht zijn”, luidt het. De investeringen worden verder teruggeschroefd. De schuldenberg, die in 2016 met 7 procent daalde naar 2,043 miljard euro, zou opnieuw licht toenemen.

Er reden vorig jaar elke dag gemiddeld 4.167 treinen op het Belgische spoornet (3.764 reizigers- en 403 goederentreinen).

Er lopen onderhandelingen met de regering over een nieuw meerjareninvesteringsplan.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees