Food

Hertog Jan stijgt in lijst van beste restaurants ter wereld, The Jane zakt

Hertog Jan stijgt in lijst van beste restaurants ter wereld, The Jane zakt

Foto: VTM

Hertog Jan, het restaurant van chef Gert De Mangeleer, staat op plaats 61 in de lijst met beste restaurants ter wereld. Vorig jaar moest het nog genoegen nemen met plek 73. The Jane van Sergio Herman zakt dan weer twintig plaatsen.

Daarmee stijgt het driesterrenrestaurant Hertog Jan stevig op de 'wereldranglijst' die het magazine Restaurant elk jaar opmaakt. De beste vijftig worden volgende week vrijgegeven, gisteren raakten de nummers 100 tot 51 bekend.

The Jane van Sergio Herman zakt van plaats 54 naar 74. Hof van Cleve van Peter Goossens stond vorig jaar op 53, maar staat nu niet bij de namen van 100 tot 51. Mogelijk duikt hij dus opnieuw de top vijftig binnen. Het Italiaanse restaurant Osteria Francescana werd vorig jaar uitgeroepen tot allerbeste ter wereld. 

Er werden wel al andere prijzen uitgereikt. Zo kreeg de bekende Britse chef Heston Blumenthal een Lifetime Achievement Award en werd de Sloveense Ana Roš uitgeroepen tot World's Best Female Chef.

Kritiek op ranglijst

Hoewel de awards wereldwijd heel wat weerklank vinden en een gastronomische graadmeter zijn die ondertussen niet meer voor de uitreiking van de Michelinsterren moet onderdoen, weerklinkt er ook jaarlijks kritiek op de 'The World's Best Restaurants'-ranking.

In 2015 werd zelfs nog door enkele chef-koks een petitie opgestart die het stemstysteem openlijk in vraag stelde. Zo zou de wedstrijd die wordt gesponsord door San Pellegrino en Acqua Panna volgens de criticasters vooringenomen, chauvinistisch en vooral zelfbedruipend zijn. Dat er een aparte categorie is voor Best Female Chef wordt bovendien door heel vrouwen in de industrie als seksistisch aanzien. 

Corrigeer