VIDEO. Werknemers Audi Brussel krijgen voortaan hulp van mechanische collega Walt

Brussel / Vorst -

Bij Audi Brussels kunnen de arbeiders voortaan met een ‘collaboratieve’ robot (cobot) van de nieuwste generatie communiceren door middel van gebaren. Cobot Walt of - voor de vrienden - ‘baby Geert’ brengt onder meer lijm aan op onderdelen van autodeuren.

De cobot heeft dus officieel ‘Walt’, maar kreeg in de fabriek het koosnaampje ‘baby Geert’ naar werknemer Geert De Coppe die hem bedient, is het resultaat van het project ‘ClaXon’ van het Leuvense onderzoekscentrum imec.ion. De onderzoekshub onderzocht hoe mensen kunnen samenwerken met de nieuwste generatie industriële robots. De resultaten van het onderzoek werden woensdagvoormiddag voorgesteld bij Audi Brussels, in aanwezigheid van onder anderen Vlaams minister van Economie en Innovatie Philippe Muyters (N-VA) en Brussels staatssecretaris van Wetenschappelijk Onderzoek Fadila Laanan (PS).

Veiligheidskooi

Robots worden in de automobielindustrie al sinds de jaren 1970 gebruikt, maar moesten tot nog toe zorgvuldig afgeschermd worden van de arbeiders in de directe omgeving, om ongevallen te vermijden. De nieuwste generatie robots zijn ‘collaboratief’, ze maken samenwerking mogelijk tussen mens en machine zonder veiligheidskooi, omdat de robot de mens als het ware in de gaten houdt.

De zwaaiarmen van cobots worden bijvoorbeeld uitgerust met flexibele gewrichten, waarmee vermeden kan worden dat een arbeider verwond wordt bij een botsing. Maar dat gaat ten koste van de accuraatheid. De projectontwikkelaars, en dan met name de Belgische groep Robovision, ontwikkelden daarom software die de veiligheid van de arbeiders ondersteunt en tegelijkertijd de precisie van de cobots met zestig procent verhoogt.

Audi Brussels heeft voorlopig één zo’n cobot. ‘Walt’ staat midden in de Audi-fabriek. “Het is de eerste volledig operationele cobot die probleemloos samenwerkt met zijn menselijke collega’s”, aldus fabrieksdirecteur Patrick Danau.

Corrigeer

MEER NIEUWS