‘Dakloze Jezus’ komt naar Brugge

Als alles naar wens verloopt, kan het beeld komend najaar al geïnstalleerd worden voor de Magdalenakerk. Foto: mvn, timothy schmalz

Brugge -

Brugge krijgt zijn eigen versie van Homeless Jesus, een standbeeld dat Jezus als dakloze uitbeeldt en sinds 2013 in steden overal ter wereld opduikt. Vzw Yot heeft een akkoord met de kunstenaar om een exemplaar voor de Magdalenakerk te plaatsen.

Jezus die als dakloze op een bank ligt en alleen aan de kruiswonden aan zijn voeten te herkennen is: als alles volgens plan verloopt, zal deze niet alledaagse, bronzen uitbeelding van de Christusfiguur ook in Brugge te zien zijn. Kunstenaar Timothy Schmalz installeerde het oorspronkelijke werk in 2013 in Toronto in zijn thuisland Canada en nadat paus Franciscus een replica ervan zegende en het een prachtig kunstwerk noemde, begon het standbeeld aan een wereldtournee. Van India over Spanje tot in Australië: in meer dan vijftig steden overal ter wereld zijn sindsdien replica's van het werk geïnstalleerd. En nu is Homeless Jesus dus ook op weg naar Brugge.

Initiatiefnemer is Yot, de vzw die de Magdalenakerk aan het Astridpark inrichtte als een moderne plaats om godsdienst te beleven en nu dus ook op het plein voor de kerk een eigentijdse ingreep plant. “In 2014 las ik in een interview met de kunstenaar dat hij op zoek was naar nieuwe locaties voor het werk. We hebben toen contact opgenomen om te onderhandelen”, zegt voorzitter Pieter Vandecasteele. “Onze vzw steunt op drie pijlers: mensen, religie en kunst. Dit beeld, dat Christus heel menselijk toont, brengt die drie elementen samen, en bovendien wordt een maatschappelijke kwestie aangekaart. We hebben de kunstenaar kunnen overtuigen dat het plein voor de Magdalenakerk een geschikte locatie is. Als de procedures en het transport verlopen zoals voorzien, hopen we dat het beeld komend najaar geïnstalleerd kan worden.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees