Vrachtwagen vol varkensbloed vermijdt fatale botsing met spectaculair manoeuvre

© gsd

© gsd

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Een automobilist heeft gisteren veel geluk gehad bij een spectaculair ongeval langs de Beernemsteenweg. Toen de man afweek van zijn rijstrook, crashte een vrachtwagen in een gracht om een fatale botsing te vermijden. “Onze chauffeur redde zijn leven.”

Geoffrey Sabbe

Het spectaculaire ongeval gebeurde iets voor 11 uur vlak bij de grens met Beernem. Een trucker van de firma Veos uit Zwevezele, een bedrijf dat dierlijke eiwitten verwerkt, was er onderweg met 30.000 liter varkensbloed.

Achter de 30-jarige chauffeur uit Knesselare reed een 23-jarige Nederlander uit Geldrop. Uit de tegenovergestelde richting kwam een bestelwagen van de 21-jarige W.C. uit Scherpenheuvel.

“De Opel-bestelwagen week plots af naar links en kwam op de rijstrook van de vrachtwagen en de andere auto terecht”, zegt commissaris Bart De Bruyne van de politiezone Regio Tielt.

“Onze chauffeur claxonneerde nog, maar de bestuurder van de bestelwagen reageerde niet”, zegt een verantwoordelijke van Veos. “Om een zware frontale botsing te vermijden, is onze chauffeur naar rechts uitgeweken, waar hij met zijn trekker en oplegger in de gracht reed. De bestelwagen werd geraakt, maar door zijn goede reactie heeft onze man het leven van die tegenligger gered.”

Lichtgewond

Door het ongeval moest ook de achterliggende Nederlander vol in de remmen gaan. Zijn Fiat belandde eveneens in de gracht. De vrachtwagen was ondertussen gekanteld tegen een elektriciteitspaal, die volledig afbrak.

De drie bestuurders werden overgebracht naar het ziekenhuis, maar als bij wonder raakte enkel de twintiger uit Scherpenheuvel lichtgewond.

Het zware ongeval bracht wel heel wat hinder met zich mee. Het duurde uren vooraleer de vrachtwagen, die amper vijf maanden oud was, kon worden getakeld. De brandweer haalde de mazouttank leeg en Veos pompte de 30.000 liter bloed over naar een andere tank. “Voor vernietiging”, zegt de verantwoordelijke.

Moeilijk takelen

Depannage Verheye en MC uit Oostrozebeke, dat gespecialiseerd is in het takelen van vrachtwagens, kreeg de zware opdracht om de gecrashte vrachtwagen uit de gracht te halen. “Toch een van de moeilijkere karweien”, zegt zaakvoerder Jos Moeyaert. “Zowel de trekker als de oplegger zat diep in de gracht en de vrachtwagen stond in schaar.”

De takelfirma kwam met zijn twee zwaarste kraanwagens van 120 en 70 ton ter plaatse om de truck te takelen. De oplegger en de trekker werden vlot en gelijktijdig uit de gracht getild. “Ons doel is altijd om te takelen zonder extra schade aan te richten, iets wat goed gelukt is. De oplegger zal nog te redden zijn, vermoed ik”, zegt Jos.

Rond 15 uur stond het gevaarte weer op de weg. Het verkeer werd op dat moment nog altijd omgeleid via de Fazantendreef. Eandis was ondertussen ook ter plaatse om de kapotte elektriciteitspaal te vervangen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie