Pronkstuk in Vleeshuismuseum kreeg onderhoudsbeurt

Skelet mammoet kan er weer voor decennia tegen

Skelet mammoet kan er weer voor decennia tegen

Het skelet bestaat volledig uit originele onderdelen, maar wel van een mannetje en een vrouwtje. Foto: svl

Dendermonde -

De mammoet van Dendermonde is weer toonbaar. Het skelet kreeg een grondige onderhoudsbeurt waardoor het weer beschermd is voor een pak jaren.

Het was Hugo De Potter die in 1968 beenderen ontdekte van een mammoet in de Sint-Onolfspolder in Dendermonde. Ondertussen is het een van de pronkstukken in het Vleeshuismuseum in de Ros Beiaardstad, maar er zat sleet op het kolos. Paleontologen van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, de Belgische Vereniging voor Paleontologie en de stedelijke musea van Dendermonde sloegen de handen in elkaar om de oudste inwoner van Dendermonde op te frissen.

“Het skelet werd aangetast zodat het stilaan rot werd, een vaak voorkomend probleem bij fossielen”, zegt Carolien Van Hecke, directeur van de Dendermondse musea. “Anders dan de mammoet van Lier, waarvan ontbrekende stukken in hout zijn nagemaakt, bestaat ons skelet volledig uit originele onderdelen, wel van een mannetje en een vrouwtje. Op vlak van bewaringstechnieken zitten we heel ver, zodat het skelet aangepakt kon worden en verder bewaard voor de komende decennia.”

Acht mensen hebben meer dan een week fulltime de mammoet onder handen genomen. “Het ging vlotter dan verwacht. De voorbije dertig jaar is er niet naar het skelet gekeken. Het was dus de hoogste tijd en van naaldje tot draadje is alles onderzocht en behandeld. Om de vijf jaar zal er nu gecontroleerd worden. Door de aandacht in de media zal onze mammoet opnieuw de luister krijgen die hij verdient. Het gaat tenslotte om iets van meer dan 28.000 jaar oud. Veel Dendermondenaars weten niet dat we zo'n geweldig stuk hebben staan in het Vleeshuismuseum en zijn nu terecht trots. Het is en blijft een uitzonderlijk fragment uit onze geschiedenis.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio