Borden maken populaire wandelpaden plots verboden terrein

Sinds kort staan de verbodsborden broederlijk naast de richtingaanwijzers voor wandelaars. Foto: thv

Alveringem / Beveren-aan-den-Ijzer -

Verwarring en frustratie alom bij wandelaars op het jaagpad in het landelijke Beveren-aan-den-IJzer. Vlaanderen heeft daar zonder waarschuwing provinciale wandelroutes tot verboden terrein gemaakt voor wandelaars.

Wie langs de IJzer op het jaagpad tussen Stavele en Beveren-aan-den-Ijzer wil stappen, het Brouckmolenpad wandelt of die op het wandelnetwerk IJzervallei die kant op moet, kan maar beter over een goede topografische kaart en kompas beschikken. Want ondanks de relatief nieuwe en zeer populaire wandelroutes die langs het jaagpad passeren en het feit dat Waterwegen en Zeekanaal drie jaar geleden twee recreatieve fiets- en wandelbruggen aanlegde voor de opening van diezelfde wandelroutes, staan hier sinds kort verbodsborden broederlijk naast de richtingaanwijzers die de wandelaars nochtans naar het verboden terrein toesturen.

Alternatieve trajecten

“Westtoer heeft onlangs per toeval vastgesteld dat het jaagpad langs de IJzer door de waterwegbeheerder nv Waterwegen en Zeekanaal (W&Z) afgesloten werd voor voetgangers. Hierdoor is een deel van het wandelnetwerk IJzervallei en de Broekmolenwandelroute niet meer bereikbaar. Wij zullen de waterwegbeheerder benaderen om na te gaan waarom het jaagpad afgesloten is en voor hoelang. In afwachting zullen wij extra infoborden op het terrein plaatsen om de wandelaars te wijzen op mogelijke alternatieve trajecten”, klinkt het bij het autonoom provinciebedrijf Westtoer.

Bij Waterwegen en Zeekanaal erkennen ze dat de situatie op dit moment zeer onduidelijk is en mogelijk bij de toerist en wandelaar tot frustratie kan leiden. “Een verbodsbord alleen - zeker naast aanduidingen voor wandelroutes langs diezelfde weg - veroorzaakt grote verwarring en lijkt totaal niet op zijn plaats te staan”, zegt woordvoerder Claudia Van Vooren. “We gaan bijkomend moeten communiceren. Want eigenlijk willen we vooral waarschuwen voor de slechte staat van het jaagpad dat mogelijk tot gevaarlijke situaties kan leiden. Hoe we dat zullen communiceren, moeten we afspreken met de partners. Sowieso moeten we ook eens met hen samenzitten voor een definitieve oplossing, want dat jaagpad zal ooit hersteld moeten worden. Mogelijk willen stad en provincie ons daarbij helpen.”

Kafka

Burgemeester Gerard Liefooghe (Gemeentebelangen) noemt het pure Kafka. “En daar houden we hier niet van. Ik kijkt dan ook reikhalzend uit naar een uitnodiging van de waterwegbeheerder om de situatie te bespreken.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio