Kan uw baas binnenkort ongegeneerd uw zoekgeschiedenis bekijken? In Amerika is het al zover

Kan uw baas binnenkort ongegeneerd uw zoekgeschiedenis bekijken? In Amerika is het al zover

Foto: BELGAIMAGE

Amerikaanse internetproviders zijn van plan om de zoekgeschiedenis van hun klanten door te verkopen aan de hoogste bieder, zonder toestemming van de personen in kwestie. De meerderheid van het Amerikaanse Congres stemde er al mee in, enkel president Trump moet zijn handtekening nog zetten (en de kans is groot dat hij dat ook effectief zal doen). Moeten we hier in België ook voor beginnen vrezen?

Het surf-en appgebruik van Amerikaanse burgers zal binnenkort naar alle waarschijnlijkheid legaal te koop aangeboden worden. Het gaat om je zoekgeschiedenis en locatie, maar ook info over je financiën, gezondheid en familie. 215 Republikeinen stemden voor de befaamde wet, de 190 aanwezige Democraten stemden tegen. Tot nu toe mochten privégegevens van klanten enkel met hun toestemming verkocht worden. Als Donald Trump de nieuwe privacyregels goedkeurt, dan hebben internetproviders geen goedkeuring meer nodig.

“Surf je veel naar luxesites? Geen lening”

“Eigenlijk maken ze daar in de VS al volop gebruik van,” licht IT-specialist Herman Maes verder toe. “Het enige verschil is dat het nu legaal zal worden door die nieuwe wet.” De praktijken zijn volgens Maes erg verregaand. “Zo kunnen banken bijvoorbeeld op basis van je zoekgeschiedenis en mailinhoud beslissen of ze je een lening of kredietkaart toekennen. Als je regelmatig naar luxesites surft en veel online shopt kunnen ze je desgewenst weigeren. Ook kunnen ze checken of je op Facebook veel contact hebt met mensen die ‘risicogedrag’ vertonen.” Men vreest hiernaast ook dat werkgevers tijdens selectieprocedures het online profiel van sollicitanten zullen kopen om een oordeel te kunnen vellen over hun potentiële nieuwe werknemer. Om het even welk bedrijf zal door de wet namelijk in staat zijn om aan dergelijke gegevens te geraken.

Ook mogelijk in Europa?

Volgens Herman Maes zijn dergelijke praktijken onmogelijk in ons land. “Bij ons mogen bedrijven niet zomaar zonder je toestemming gebruikmaken van je privégegevens. Je kan dan ook altijd uitvinken dat je dit niet wil. Zo willen ze bij Telenet je tv-gedrag matchen om passende reclameboodschappen te brengen. Vanaf mei 2018 zal dit echter niet meer mogelijk zijn. Dan treedt de nieuwe GDPR-wetgeving namelijk in werking. In Europa zullen hierdoor de strengste privacyvoorwaarden van toepassing zijn.”

Bekende acteur reageert

In Amerika kwam ondertussen al veel reactie op de nieuwe wet. Zo zijn er verschillende initiatieven op poten gezet om de surfdata te kopen van Donald Trump en andere Congresleden die instemden met de privacywijziging. Onder andere Misha Collins, acteur uit de reeks ‘Supernatural’, heeft hiervoor al meer dan 60.000 dollar bijeengekregen. Het doel is om 500 miljoen dollar te verzamelen.

Wat kunnen wij zelf doen om onze privacy optimaal te beschermen?

Herman Maes geeft drie belangrijke tips om veilig te surfen met aandacht voor je eigen privacy:

1. Gebruik steeds de https-versie van een website. Https (het gekende groene slotje in je browser) zorgt ervoor dat enkel het hoofddomein geregistreerd wordt en niet de daadwerkelijke pagina’s van de websites die je bezoekt.

2. Maak gebruik van een VPN-verbinding om je surfverkeer om te leiden. Dankzij VPN verloopt je surfgedrag langs een veilige server. Dit is echter een nogal omslachtige manier die niet erg gebruiksvriendelijk is.

3. Check of jouw internetprovider of webservice een opt-out privacy-instelling heeft waar je bepaalde privacysettings kan uitvinken.

Corrigeer

MEER NIEUWS