Organisatie van Amerikaanse Staten veroordeelt “staatsgreep” in Venezuela

Organisatie van Amerikaanse Staten veroordeelt “staatsgreep” in Venezuela

Donderdag heeft het Venezolaanse hooggerechtshof beslist om het parlement buiten de wet te stellen en zichzelf de parlementaire bevoegdheden toe te eigenen. Foto: EPA

De secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse staten (OAS), Luis Almagro, heeft donderdag de “zelf toegebrachte staatsgreep” veroordeeld in Venezuela. Donderdag heeft het hooggerechtshof in het land beslist om het parlement buiten de wet te stellen en zichzelf de parlementaire bevoegdheden toe te eigenen. De Verenigde Staten, die deel uitmaken van de OAS, spreken van een “ernstige achteruitgang voor de democratie”.

OAS-secretaris-generaal Almagro verklaarde dat “waarvoor we gewaarschuwd hadden helaas is gebeurd”. De vroegere Uruguayaanse minister van Buitenlandse Zaken is zeer kritisch voor president Nicolas Maduro, die door de beslissing van het hooggerechtshof zijn macht duidelijk vergroot ziet. Hij kan zonder de oppositie over alle wetten beslissingen nemen, wat het begin kan zijn van een dictatuur. “Het gaat hier over de vraag rond vrijheid of despotisme”, benadrukt Almagro. Ook de voorzitter van het Venezolaanse parlement sprak donderdag over een staatsgreep.

Organisatie van Amerikaanse Staten veroordeelt “staatsgreep” in Venezuela
OAS-secretaris-generaal Almagro Foto: REUTERS

De Organisatie van Amerikaanse Staten is het oudste regionale verbond van staten. Tot het OAS behoren de 35 staten in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika, en de Caraïben. Veertien landen, waaronder de Verenigde Staten en Mexico, riepen vorige week nog op tot een snelle organisatie van verkiezingen in Venezuela, en stelden dat ze ‘erg ongerust’ zijn over de politieke situatie in het land.

Peru roept ambassadeur terug

“De Verenigde Staten veroordelen de beslissing van 29 maart van het hooggerechtshof van Venezuela om zichzelf de bevoegdheden toe te eigenen van het parlement dat democratisch verkozen is”, liet het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weten in een persbericht.

Peru riep donderdag uit protest zijn ambassadeur uit Caracas terug, en liet weten dat Lima met verschillende andere landen in overleg is of Venezuela moet worden uitgesloten uit de OAS.

Corrigeer

MEER NIEUWS