Van start tot finish LIVE op sportwereld.be!

Niet alleen de mannen, ook de vrouwen rijden zondag hun Ronde van Vlaanderen: alles wat u moet weten

Niet alleen de mannen, ook de vrouwen rijden zondag hun Ronde van Vlaanderen: alles wat u moet weten

Foto: Photo News

Zondag is het eindelijk zo ver: de Ronde van Vlaanderen. Ook de vrouwen rijden zondag hun “Vlaanderens Mooiste”, weliswaar wat in de schaduw van de mannen maar op sportwereld.be volgen wij zondag LIVE de veertiende editie. Want de zoektocht naar de opvolgster van de Britse Elizabeth Armitstead oogt veelbelovend.

Volg hier zondag LIVE de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen!

In tegenstelling tot de mannenronde blijft de startplaats van de vrouwen wel behouden zoals vorige editie. De rensters nemen vanaf de Markt van Oudenaarde (10u55) het vertrek voor een tocht van 153,2 kilometer. Van daaruit gaat het naar de Zwalmstreek en Leupegem waar na 56 kilometer koers met de Achterberg de eerste van twaalf hellingen op het menu staat.

De laatste 31 kilometer van de dames zijn identiek als die van de mannen met daarin de beklimming van de Kruisberg, de Oude Kwaremont en de Paterberg. De laatste bult ligt op 13 kilometer van de finish die traditioneel getrokken ligt op de Minderboerdersstraat.

Vanaf 13.30u kan je de finale van de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen integraal volgen op Proximus TV, met commentaar van Ruben van Gucht. De aankomst wordt voorzien omstreeks 15u. Op sportwereld.be volgen we de wedstrijd LIVE van start tot finish!

Vorig jaar ging de eindzege er naar de Britse Elizabeth Armitstead die het toen haalde voor de Zweedse Emma Johansson en de Nederlandse Chantal Blaak. Beste Belgische was Jessie Daams met een twaalfde plaats. De laatste en enige Belgische eindzege in de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen dateert als van 2010. Toen was Grace Verbeke de snelste voor de Nederlandse Marianne Vos.

Niet alleen de mannen, ook de vrouwen rijden zondag hun Ronde van Vlaanderen: alles wat u moet weten
Foto: Photo News
Niet alleen de mannen, ook de vrouwen rijden zondag hun Ronde van Vlaanderen: alles wat u moet weten
Foto: BELGA
Niet alleen de mannen, ook de vrouwen rijden zondag hun Ronde van Vlaanderen: alles wat u moet weten
Foto: BELGA

. De hellingen:

Achterberg (56 km), Eikenberg (62 km), Wolvenberg (65 km), Leberg (74 km), Berendries (78 km), Tenbosse (83 km), Muur van Geraardsbergen (93 km), Pottelberg (112 km), Kanarieberg (118 km), Kruisberg (125 km), Oude Kwaremont (136 km), Paterberg (140 km)

. De deelnemende ploegen:

Boels-Dolmans, Wiggle-Honda, WM3, Sunweb, Canyon-Sram, Orica-Scott, Cervelo-Bigla, Ale Cipollini, Cyclance, Veloconcept, Bepink, Hitec, Lares-Waowdeals, Lensworld-Kuota, FDJ, BTC City Ljubljana, Lotto-Soudal, Astana, Servetto, Michela-Fanini, Drops, Parkhotel Valkenburg, Aromitalia, Fassa Bortolo, Sport Vlaanderen-Guill D’or, Guisfredi-Bianchi, Lointek, Bizkaia

. Palmares:

2016: Elizabeth Armitstead (GBr)

2015: Elisa Longo Borghini (Ita)

2014: Ellen van Dijk (Ned)

2013: Marianne Vos (Ned)

2012: Judith Arndt (Dui)

2011: Annemiek van Vleuten (Ned)

2010: Grace Verbeke

2009: Ina-Yoko Teutenberg (Dui)

2008: Judith Arndt (Dui)

2007: Nicole Cooke (GBr)

2006: Mirjam Melchers-van Poppel (Ned)

2005: Mirjam Melchers-van Poppel (Ned)

2004: Zoufia Zabirova (Kaz)

Corrigeer