Kompas opent eigen woonproject in Kortrijk

Kompas opent eigen woonproject in Kortrijk

Stijn Vandommele is Vincent Verbeke en Bernard Deconinck dankbaar voor de steun van Rotary Kortrijk. Foto: loh

Kortrijk -

Vzw Kompas opende vrijdagavond zijn eigen woonproject. Het huis moet cliënten die een behandeling hebben gevolgd de kans geven weer langzaam te integreren in de samenleving. Serviceclub Rotary Kortrijk sponsorde de woning.

Dit nieuwe project moet ex-drugsverslaafden die een behandeling hebben gevolgd de kans geven te integreren in de samenleving. Onder begeleiding kunnen ze dan oefenen in het zelfstandig wonen en opnieuw hun plaatsje in de maatschappij opnemen.

“Met steun van Rotary Kortrijk en de koningin Paola-stichting betrekken we een woning in de Jan Vermeirestraat 13, dat is de nieuwe zijstraat van de Graaf Boudewijnlaan IX-laan”, zegt Stijn Vandommele van de vzw Kompas.

Er is ruimte om drie kamers te installeren met een gemeenschappelijke keuken en eetruimte. Toch is het de bedoeling dat de cliënten vooral zelfstandig leven.

Bruuske overgang

“Er zijn initiatieven beschut wonen, maar die zijn niet voor iedereen toegankelijk door bijvoorbeeld de te ernstige drugproblematiek of psychiatrische problemen. Daarnaast ervaren we de nood om onze cliënten te laten oefenen met zelfstandig wonen. Zo is er de eenzaamheid, de vrije tijd die moet ingevuld worden, de budgettering als er geen vooruitzicht is op werk enz. .. Het probleem stelt zich dus enerzijds dat onze cliënten na de behandeling een bruuske overgang moeten maken naar het zelfstandig wonen en anderzijds dat het niet makkelijk is om een deftige huisvesting te vinden.”

Dat laatste is moeilijk omdat de huurprijzen vaak hoog zijn. Dat resulteert dan in daklozenopvang en het tijdelijk bij vrienden wonen. “Via het aanbieden van een tijdelijke woonvorm die voor hen financieel haalbaar is, krijgen de cliënten de kans om zich stap voor stap weer te integreren in de samenleving. Die cliënten zijn meestal jonger dan dertig jaar. Ze kunnen hun leven nog herpakken en krijgen een goede begeleiding. Minstens één keer per week volgt een gesprek.”

De aankoop van de woning is gerealiseerd door de vzw Sociale Werken Rotary Kortrijk. De inrichting van de woning gebeurde door Kompas vzw. “We opteren voor een vast bedrag van 12 euro per dag.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio