Abt Leo Van Schaverbeeck is al vijftig jaar priester

“Mijn inwijding was een fantastisch moment”

Bornem -

Leo Van Schaverbeeck is vijftig jaar priester en dat wordt nu zondagnamiddag gevierd met een viering in de abdijkerk. En aan stoppen denkt de abt nog niet. “Zolang het gaat, blijf ik vieringen doen”, zegt hij.

Abt Leo is eigenlijk van Temse afkomstig. Al heel snel wist hij dat het leven in een abdij zijn roeping was. “Na mijn lagere en middelbare studies ben ik in de kloosterorde binnengekomen en heb ik eerst filosofie gestudeerd. Nadien ben ik soldaat geworden en uiteindelijk heb ik theologie gestudeerd in de abdij van Grimbergen. Om in 1967 tot priester gewijd te worden. Een fantastisch moment”, vertelt Leo.

De voorbije 23 jaar was hij ook abt van de abdij in Bornem. “Moest ik morgen opnieuw kunnen beginnen, dan koos opnieuw voor dit leven. Alleen wonen, zoals de parochiepriesters dat doen, was niets voor mij. Maar het leven in een gemeenschap zoals deze, dat deed ik graag.”

Toen Leo in de jaren zestig aankwam in de abdij, waren er een dertigtal paters. “En nu wonen we hier nog met twee. Heel wat bewoners van de abdij zijn ondertussen overleden. En er zijn maar weinig jongeren die deze roeping hebben.”

Tijdens zijn priestercarrière leidde Leo duizenden vieringen. “In onze abdij is er elke dag een eucharistieviering. En daarnaast zijn er ook de uitvaart- en huwelijksplechtigheden. De voorbije vijftig jaar zijn er op die manier om en bij de twintigduizend vieringen geweest.”

Verhuizen

Wat abt Leo de jongste tijd vooral bezighoudt, is de toekomst van de abdij. Die gaat volop gerenoveerd worden en er gaan flats worden gebouwd. “Ondertussen is onze bibliotheek al verhuisd naar Beveren en zijn er ook tal van spullen openbaar verkocht. Ja, dat voelde vreemd aan. Zeker toen de eerste lading boeken de abdij verliet, gaf dat een raar gevoel. En wij gaan binnenkort ook tijdelijk moeten verhuizen als de restauratie van start gaat. Hoe we dat gaan oplossen met de vieringen, moeten we nog bekijken. Maar na de restauratie komen we hier terug wonen.”

Nu zondag wordt abt Leo in de bloemetjes gezet voor zijn vijftigste priesterverjaardag. Om 15u is er een feestelijke eucharistieviering waarin muziek centraal staat en waarbij er nog eens op het verleden wordt teruggeblikt.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio