Internering gevraagd

Moeder (40) maakt dochter opzettelijk ziek

Moeder (40) maakt dochter opzettelijk ziek

Foto: Photo News

Kortessem -

De openbaar aanklager in Hasseltse correctionele rechtbank heeft vrijdag de internering gevraagd voor de 40-jarige moeder uit Kortessem, die haar dochtertje van twaalf opzettelijk insuline toediende. De vrouw leed aan het syndroom van Münchhausen by proxy. Ze maakte haar kind opzettelijk ziek om zo de aandacht op haar eigen persoon toe te spitsen. Aanvankelijk was er een vermoeden dat ook het twee jaar jongere zoontje hetzelfde lot onderging, maar daarvoor wordt ze niet vervolgd. De rechtbank doet op 28 april uitspraak.

Advocaat Rolf Wouters, die de vrouw verdedigde, verzette zich niet tegen een internering. De vrouw zou naar eigen zeggen beseffen wat ze fout deed. Ze realiseert dat therapie voor haarzelf nodig is. Ze drukte de wens uit om meer contact met haar kinderen te hebben. Momenteel mag ze haar kinderen eenmaal per week vier uur zien. Dat heeft de jeugdrechter beslist.

De vrouw kon aan de insuline raken, omdat ze als verpleegster in een woonzorgcentrum werkte. Intussen is zij gescheiden van haar man. De man heeft zwaar van de feiten afgezien. Het meisje moest meermaals naar de spoed, omdat ze ernstig ziek was door de diabetesmedicatie. De echtgenoot van de vrouw had een tijdlang niets door, totdat de vrouw in het najaar van 2014 plotseling in de cel belandde. Een arts van het Universitair Ziekenhuis in Brussel had alarm geslagen. De feiten speelden zich af tussen januari 2012 en oktober 2014.

De vader stelde zich burgerlijke partij via raadsman Luk Delbrouck. De kinderen werden vertegenwoordigd door advocaat Tom Van Overbeke. Voor de echtgenoot werd een schadevergoeding van 20.000 euro gevraagd, waaronder 15.000 euro wegens loonverlies. Door de zorg voor zijn kinderen kon hij niet meer de vaste nachtpost doen. Voor de grootvader werd 1.250 euro morele schadevergoeding gevraagd en voor het meisje en haar broertje in totaal 19.000 euro schadevergoeding.

Corrigeer

NIEUWS