Minder honger en minder voedsel verspild dankzij Facebookgroep

Minder honger en minder voedsel verspild dankzij Facebookgroep

Gemeenteraadslid Ilse Pissens lanceerde de Facebookgroep ‘Zonder Honger naar Bed in Lebbeke’. Foto: pvr

Lebbeke -

Ilse Pissens (Open VLD), gemeenteraadslid in Lebbeke, gaat de strijd aan tegen verdoken armoede en voedselverspilling. Ze lanceerde daarom de Facebookgroep ‘Zonder Honger naar Bed in Lebbeke’.

Het idee is eigenlijk simpel. Wie eten over heeft, kan dat via het posten van een foto op de Facebookgroep ‘Zonder Honger naar Bed in Lebbeke’ bekendmaken. Mensen die het financieel moeilijk hebben, ziek zijn of hulpbehoevend, kunnen via een privébericht aan de Facebookgroep hun interesse in het gratis overschot van een maaltijd melden. Het privébericht verzekert de discretie.

“Het initiatief circuleert al in andere Vlaamse gemeenten”, zegt Pissens. “Omdat ook in Lebbeke verdoken armoede heerst, nam ik hier het initiatief. Ik ben er vast van overtuigd dat sommige bewoners er niet in slagen zichzelf of hun omgeving dagelijks een verse maaltijd te serveren. En zeg nu zelf, wie overkwam het nog niet dat een portie lekkers om een of andere reden onaangeroerd bleef? Dan lijkt het mij beter die aan te bieden aan iemand die het minder goed heeft, dan het in de afvalbak te moeten kieperen. Het project bestrijdt de armoede, maar voorkomt ook verspilling. Tegelijk gebruiken we de sociale media op een bijzonder positieve manier.”

Pissens beseft ook dat niet iedereen actief is op de sociale media. “Dat aantal stijgt echter”, besluit ze. “In een week tijd werden zeshonderd geïnteresseerden lid van onze Facebookgroep. Van diegene die al een foto postten, kreeg ik te horen dat ze meteen reactie kregen. Ook mensen actief in de sociale sector loven het initiatief en maken er hun klanten attent op of helpen hen bij het gebruik ervan.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio