Deze school bouwt met... hout, stro en leem

Deze school bouwt met... hout, stro en leem

Als alles afgewerkt is, zullen de kinderen in optimale omstandigheden naar school kunnen. Foto: JDV

Deinze / Meigem -

De leerlingen van de kleuter- en lagere school De Sterrebloem in Meigem zijn sinds gisteren, vrijdag, hard in de weer op de nieuwbouw van de school. Samen met de ouders, leerkrachten en studenten van de Gentse Steinerschool, afdeling hout en bouw, hielpen ze mee aan de isolatie van het complex.

Bij de bouw wordt gebruikgemaakt van vierhonderdvijftig strobalen. Deze worden in de wanden van een houten skelet vastgezet en vormen de muren van het nieuwe gebouw.

“Na het verdwijnen van het gemeenteschooltje hebben we De Sterrebloem heropgestart met veertig leerlingen”, zegt communicatieverantwoordelijke Veerle Hillaert. “Dat aantal is intussen verdubbeld. Ons streefdoel is dat maximum 110 kinderen hier school lopen, maar daarvoor is er meer ruimte nodig. We besloten daarom het 100 jaar oude schoolgebouw aan te kopen en te verbouwen en renoveren. Samen met die renovatie planden we een uitbreiding van het complex met een blok voor kleuters.”

De Sterrebloem, die in 2009 werd opgericht vanuit een groep enthousiaste ouders, biedt een ontwikkelingsgericht onderwijs voor kleuters en lagere schoolkinderen. “Vanuit die optiek besloten we bij de nieuwbouw te opteren voor duurzame materialen. Op die manier tekenden we een nieuw complex uit waarbij we gebruikmaken van hout, stro en leem zonder de brandveiligheid uit het oog te verliezen. We staken ons licht op bij gespecialiseerde firma's. Zo zijn de strobalen die we tussen het houten skelet vastzetten zodanig samengeperst dat er bijna geen zuurstof meer aanwezig is.”

Hulp van andere school

“De wanden in stro worden dan later zoals de Duitse vakwerkhuizen van eertijds bepleisterd met leem”, weet Jürgen Loones, de voorzitter van de raad van bestuur van de school. “Na de paasvakantie zal de ruwbouw zo goed als afgewerkt zijn. We krijgen de hulp van de leerlingen van de Steinerschool in Gent die vooral bezig zijn met het aan- leren van ecologische technieken. Die worden hier volop gebruikt. Op die manier houden we alles betaalbaar. Het nieuwbouwcomplex zal ongeveer 150.000 euro kosten waarvan er 70 procent wordt gesubsidieerd door de overheid en de rest door een lening met staatsgarantie.” “Andere onkosten bij de nieuwbouw draagt de school zelf door geld in te zamelen en veel zelf te doen”, zegt Sven Vandermeirsch, bouw-papa. “Met het inzetten van de strobalen alleen al sparen we heel wat geld uit. Als alles is afgewerkt zullen de kinderen fier zijn in dit esthetisch en duurzaam complex in optimale omstandigheden school te lopen.”

www.desterrebloem.be

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio