Vrijwilligers slaan handen in elkaar om van stuk grond belevenistuin te maken

Het Kleine Paradijs verwent jonge mensen met een beperking

Het Kleine Paradijs verwent  jonge mensen met een beperking

De hele tuin, met onder andere een groot tuinhuis, is het werk van vele vrijwilligers. Foto: dll

Landen -

In de Kalsbergstraat in Landen kunnen jonge mensen met een beperking voortaan terecht in een groene, zintuigelijke tuin. Het Kleine Paradijs is ontstaan door het werk van een pak vrijwilligers, onder wie scholen en plaatselijke aannemers en boeren.

De vzw Bindkracht kreeg van Serge Vanbrabant en Erna Stevens een stuk grond van negen are ter beschikking in de Kalsbergstraat. Samen met heel wat instanties ontstond er een groenproject. “De weldaad van de natuur en de rust, het proces van zaaien en oogsten, het creatief bezig zijn in het groen, natuurlijke snoezelelementen als geuren en kleuren van planten, bloemen en kruiden ervaren en picknicken in de natuur, zijn enkele van de aspecten die we vorm willen geven”, zegt Luc Heylen, bezieler van het project. “De rolstoeltoegankelijke paden, die ecologisch aangelegd zijn, en het tuinatelier dat volledig op maat en rolstoelvriendelijk getimmerd werd, zorgen voor heel wat mogelijkheden.”

Plaatselijke aannemers, boeren, de buurt, scholen als De Wijnpers Leuven-PISO Tienen en 'd HEK Landen, de provincie Vlaams-Brabant afdeling Onderwijs en afdeling Milieu, Zuid-Hageland, IGO en de Bindkrachtvrijwilligers hebben ervoor gezorgd dat dit stukje grond omgetoverd is tot een heus Klein Paradijs.

Leerlingen van PISO Tienen stonden in voor een tuinhuis op maat, leerlingen van De Wijnpers Leuven legden de rolstoelpaden en de siertuin aan, leerlingen van campus D'hek maakten een ijzeren poort en het Sint-Theresiacollege van Capelle-op-den-Bos had een schoolproject voor de aankoop van materialen.

“Natuur en groen zijn erg belangrijk voor het welzijn van mensen met een beperking”, zegt Tie Roefs (Groen), gedeputeerde voor Milieu en Duurzaamheid. “Uitzicht op natuur en verblijf in die natuur blijken een positieve invloed te hebben op onder meer stemming, concentratie, zelfdiscipline en stress. De gunstige effecten treden al op bij kortstondige blootstelling.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio