Felicitaties van Meester Merckx: “Chapeau Philippe, wat een nummer”

Felicitaties van Meester Merckx: “Chapeau Philippe, wat een nummer”

Foto: Belga

De manier waarop Philippe Gilbert gisteren zijn eerste Ronde van Vlaanderen won, pakte ­Eddy Merckx, die live getuige was van zijn finish. De Allergrootste stond met een krop in de keel gade te slaan wat voor taferelen er zich rondom de winnaar afspeelden.

“Chapeau monsieur Philippe, wat een numéro. Als je zo’n inspanning levert en nog wint ook, dan bewijs je wat voor sportman je bent”, zei de man die in 1969 een raid van maar liefst 73 kilometer opzette en zes jaar later met Frans Verbeeck op zelfs 104 km van de finish vertrok om dan de Melkboer van Wilsele als een dood vogeltje achter te laten. “Ik heb er nooit aan getwijfeld dat Philippe nog grote zeges in de benen had. Na de Driedaagse De Panne-Koksijde had ik genoeg gezien. Ik stuurde hem nog dezelfde avond een berichtje: Phil, ge gaat zondag winnen.” 

Merckx weigerde in te gaan op koerssituaties als de val van Sagan, Naesen en Van Avermaet. “In de koers is het simpel: de een zijn dood, is de ­ander zijn brood. Philippe is de verdiende winnaar. In het wielrennen hoef je niet te ­rekenen, maar moet je ervoor gaan. Gilbert gaat liever strijdend ten onder. Dat is toch het mooie aan deze sport?”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.