Zuurgooier Delhaize: “Er is geen grotere lichamelijke pijn”

Zuurgooier Delhaize: “Er is geen grotere lichamelijke pijn”
Brussel -

De verdediging van Jelle Frenken, de man die in februari 2015 poetsvrouw Marina Tijssen overgoot met zwavelzuur, heeft maandag voor het hof van beroep in Brussel gepleit dat er op zijn minst twijfel over bestaat of de man de intentie had te doden. Frenken, die tot de feiten overging nadat hij maandenlang warenhuisketen Delhaize had afgeperst, drukte op het einde van de zitting zijn spijt uit.

De correctionele rechtbank in Brussel veroordeelde Frenken in oktober vorig jaar tot een celstraf van achttien jaar en een terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank van tien jaar. Volgens de rechtbank maakte Frenken zich schuldig aan afpersing, poging tot afpersing en poging tot moord. Dat laatste betwistte Frenkens advocate, Nathalie Buisseret, maandag voor het hof van beroep. Zij voerde aan dat er op zijn minst twijfel over bestaat dat Frenken de intentie had om te doden.

Geen dode, maar verminkte vrouwen

“Mijn redenering is juridisch van aard”, zei Buisseret. “Het is op zijn minst zo dat het anders kán geweest zijn. Er zal daar altijd twijfel over bestaan. Op basis van zijn persoonlijkheid en wijze van denken - ook al kunnen we die niet altijd volgen - moeten we vaststellen dat het niet zijn plan was om te doden.”

Om haar redenering te staven verwees Buisseret onder meer naar Frenkens zoektocht op internet naar de mogelijke gevolgen van een zuuraanval. “Ik ga nu iets vreselijk pleiten”, zei Buisseret. “Maar als je zoekt naar ‘acid attack’ op internet, dan zie je geen dode, maar verminkte vrouwen. De gevolgen van zijn daad waren veel ernstiger dan hij zelf had gedacht.”

De echtgenoot van Tijssen reageerde op het einde van de zitting dat hij het tegenovergestelde vond als hij een gelijkaardige zoekopdracht uitvoerde op internet. Frenken zelf drukte daarna nog zijn spijt uit. “Ik voel me schuldig. Ik heb een nachtmerrie veroorzaakt voor die mensen. Ik heb er veel spijt van.”

Vijftig operaties

Het openbaar ministerie en de advocaat van de burgerlijke partijen vroegen daarna om de kwalificatie van poging tot moord te behouden voor de zuuraanval in februari 2015. Kris Luyckx, de advocaat van het slachtoffer en haar gezin, zei dat de vrouw intussen al veertig à vijftig keer werd geopereerd.

Kris Luyckx schetste voor het hof de gevolgen van de zuuraanval voor het slachtoffer. De eerste dagen verkeerde ze in kritieke toestand en werd ze in een kunstmatige coma gehouden. Daarna lag ze maandenlang op intensieve zorgen. Bijna dagelijks werd ze geopereerd om haar huid te herstellen. “Ik ben de tel kwijt, maar sindsdien heeft ze veertig à vijftig operaties ondergaan, gemiddeld een om de twee weken”, zei Luyckx.

Nog steeds zijn de gevolgen zichtbaar op haar borst, arm en aangezicht. Iedere maand moet ze naar het ziekenhuis voor een pijnbehandeling. Haar linkeroog bleek zodanig beschadigd dat ze inmiddels een prothese heeft.

Hogere vergoeding

“Je kan de schade moeilijk onderschatten”, zei Luyckx. “Er is geen grotere lichamelijke pijn mogelijk. De schade komt overeen met die van slachtoffers van biologische en chemische aanvallen. Mijn cliënte draagt de gevolgen voor haar hele leven mee. Ze wordt er elk uur van de dag mee geconfronteerd, van het moment dat ze opstaat. Zeker voor de mooie vrouw die ze - nog steeds - is, moet dit bijzonder veel pijn doen.”

“Of hij de intentie had om te doden? Iedere gewone burger met gezond verstand weet dat hij met producten als ontstopper voorzichtig moet zijn. Dus ook met zwavelzuur”, zei de advocaat. Hij argumenteerde dat het feit dat Frenken “niet een parfumflesje maar een volle beker” zwavelzuur gebruikte weinig twijfel laat over zijn intenties. Ook viseerde hij van zeer dichtbij vitale lichaamsdelen als het aangezicht.

Luyckx vroeg de kwalificatie van moordpoging daarom te behouden. Omdat de medische kosten sinds de veroordeling in eerste aanleg zijn opgelopen, eiste hij wel een hogere voorlopige schadevergoeding voor het slachtoffer en haar gezinsleden. In eerste aanleg ging het om bijna 498.000 euro. Hij betreurde nog dat er namens Jelle Frenken “geen enkele echte spijtbetuiging” kwam.

Normaal IQ

Ook het openbaar ministerie vroeg om de kwalificatie van poging tot moord te bevestigen. In het andere geval zou de terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank gedurende tien jaar vervallen.

Volgens de openbaar aanklager was de intentie om te doden wel degelijk aanwezig. Zo verrichtte Frenken opzoekwerk naar zwavelzuur voor hij de feiten pleegde. Ook heeft hij een normaal IQ en kon hij dus goed begrijpen wat de gevolgen waren. Voorts stuurde hij al vlak na de zuuraanval nieuwe dreigementen naar Delhaize.

“De man is moeilijk te voorspellen”, klonk het nog. “Hij maakt geen onderscheid tussen het verdienen van geld op een legale en illegale wijze. Een aantal elementen doen hem evolueren naar een psychopathische persoonlijkheid. Psychiaters weten niet hoe het zal evolueren.”

De zitting maandag begon met een ondervraging van Frenken door de rechter. Op de vraag waarom hij Delhaize afperste, antwoordde hij dat hij geld nodig had. “Of hij stilgestaan had bij het onherstelbare leed dat hij ging aanrichten?”, wou de rechter weten. “Dat was niet de bedoeling. Ik had het niet voorzien”, zei Frenken, die beweerde “in paniek” te hebben gehandeld.

De uitspraak van het hof van beroep volgt op 22 mei.

Corrigeer

NIEUWS