Foto opgedoken van vermoedelijke dader

Minstens elf doden en 45 gewonden bij terreuraanval met bom in metrostation Sint-Petersburg

Bij een explosie in de metro van de Russische stad Sint-Petersburg zijn maandagnamiddag minstens 11 doden gevallen. Meer dan 45 mensen raakten gewond. Volgens de Russische openbare aanklager gaat het om een terreuraanval. Er werd een aanhoudingsbevel uitgevaardigd voor 2 personen. In de media in Rusland circuleert een foto van (een van) de vermoedelijke dader(s). Intussen werden er drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

De ontploffing heeft zich voorgedaan om 14.40 uur plaatselijke tijd op de blauwe metrolijn, tussen de metrostations van Sennaya Ploshchad en Tekhnologichesky Institut, net op het moment dat de trein uit Sennaya vertrok. Eerder hadden Russische media gemeld dat er twee explosies waren, maar Andrei Przhezdomsky, hoofd van de Russische Nationale Anti-Terreureenheid, zegt dat het er maar één was.

Getuigen hadden het over een explosie en dikke rook. Op foto’s op Twitter is een metrostel te zien dat zwaar beschadigd is. Volgens een woordvoerder van het Ministerie van Noodgevallen wordt ook de samenstelling nagegaan van de zware rook die in de getroffen metrostations hangt.

Minstens elf doden en 45 gewonden bij terreuraanval met bom in metrostation Sint-Petersburg

BEKIJK OOK. De eerste beelden van de aanslag in Sint-Petersburg

Kinderen onder de gewonden

Aanvankelijk was er sprake van 10 doden. De Russische Anti-Terreureenheid stelde daarna dat aantal bij naar 9 doden. Maar de Russische autoriteiten melden maandagavond dat er inmiddels 11 doden zijn: “Zeven mensen kwamen meteen om, één stierf op weg naar het ziekenhuis en twee anderen overleden in het ziekenhuis”, zegt ze. Of er ook Belgen bij de slachtoffers zijn, is nog niet duidelijk.

Bij de explosie zijn ook zeker 37 gewonden gevallen, zo zegt de minister nog. Zes van hen zijn in kritieke toestand. Onder de gewonden zouden ook veel kinderen zijn, zo melden lokale media. Hulpdiensten zijn massaal ter plaatse. Er werd ook een helikopter van de hulpdiensten ingezet.

LEES OOK. Metrobestuurder voorkwam meer slachtoffers met zijn koelbloedig optreden

Getuigen zeggen aan Russia’s Life News dat ze mensen zagen met brandend haar, bebloede mensen en mensen met afgerukte lichaamsdelen.

Bom ontmanteld

Volgens medewerkers van de metro was het zelfgemaakte explosief gevuld met spijkers en scherven. Russische persbureau Interfax meldt dat de bom in een tas zat die werd achtergelaten in het metrostel.

Volgens de Russische krant Novaya Gazeta werd er in metrostation Ploshchad Vosstaniya, op de rode lijn, ook nog een bom ontmanteld. Dat werd intussen door de Russische Anti-Terrreureenheid bevestigd. Die bom bevatte 1 kilogram aan explosieven en scherven.

Russische media tonen foto’s van de vermoedelijke bom die ontmanteld werd in Ploshchad Vosstaniya:

 

 

Terreuraanval

Het kantoor van de Russische openbaar aanklager noemt de ontploffing in de metro intussen een terreuraanval. Dat zei de woordvoerder Aleksandr Koerennoj aan nieuwszender Vest-24.

De openbaar aanklager zal alle omstandigheden van de ontploffing onderzoeken, ook de veiligheidsmaatregelen, aldus de woordvoerder. “We zullen ons uiterste best doen om alle factoren op te helderen die de terreuraanval hebben mogelijk gemaakt, om zulke gevallen in de toekomst uit te sluiten.”

De onderzoekers die de explosie in de metro behandelen, beschouwen de aanval ook als een terreurdaad.

Russisch persbureau Interfax zegt dat er bewakingsbeelden zijn gemaakt door camera’s die in de metro hangen van de man die vermoedelijk de bom heeft achtergelaten in het metrostel.

Volgens Russische media gaat het om deze man:

 

 

 

 

Interfax meldt dat er een aanhoudingsbevel is uitgeschreven voor twee personen.

Metroverkeer volledig stilgelegd

Intussen werden alle metrostations in de stad afgesloten en geëvacueerd. Het gaat om 67 stations en meer dan 1.600 metrostellen. Dagelijks nemen zo’n 2,3 miljoen mensen de metro in Sint-Petersburg. Ook de luchthaven van Sint-Petersburg, Pulkovo, heeft de veiligheidsmaatregelen verscherpt, zo meldt persbureau Tass, net als de luchthavens van Moskou. De beveiliging van de scholen in Sint-Petersburg werd ook verhoofd.

Minstens elf doden en 45 gewonden bij terreuraanval met bom in metrostation Sint-Petersburg
Doordat het metronetwerk stilligt, verloopt het bovengrondse verkeer chaotisch.

De stad ging even in lockdown. Dat veroorzaakt, samen met het gesloten metronetwerk, heel wat verkeersproblemen in de stad. Het busverkeer in de stad en taxiritten zijn momenteel gratis.”Het is chaos in de stad”, getuigt landgenoot Franky Van Damme aan onze krant. Hij landde deze middag in Sint-Petersburg en zit nu op hotel.

De waakzaamheid in de metrostation van Russische hoofdstad Moskou werd intussen verhoogd. In 2010 vielen bij een aanslag op de metro van Moskou al 38 doden toen twee vrouwen zich opbliezen in een volgepakt metrostel. Een jaar eerder ontplofte er een bom op een hogesnelheidstrein tussen Moskou en Sint-Petersburg. Daarbij kwamen toen 27 mensen om het leven. 130 anderen raakten gewond.

OVERZICHT. De zwaarste aanslagen in Rusland

Poetin in de stad

President Poetin was maandagvoormiddag in de stad. Hij was er voor een vergadering met Wit-Russisch president Alexander Lukashenko. Op het moment van de ontploffingen was hij niet meer in Sint-Petersburg, zo meldt zijn woordvoerder Dmitry Peskov.

Er waren een aantal geruchten dat Poetin die dag die metrolijn zou nemen, maar die berichten werden door zijn woordvoerder ontkend.

Minstens elf doden en 45 gewonden bij terreuraanval met bom in metrostation Sint-Petersburg
Poetin maandag in Sint-Petersburg Foto: AFP

De Russische president heeft al zijn medeleven betuigd. Hij zegt ook dat de autoriteiten alle mogelijke oorzaken van de explosies zullen onderzoeken, ook de mogelijkheid dat het om terrorisme zou gaan. Volgens senator Andrei Kutepov is het alleszins geen toeval dat de explosies zich voordeden tijdens de spits.

Sint-Petersburg is de tweede grootste stad van Rusland. Er werden intussen drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

OPROEP. Bent u zelf in Sint-Petersburg of kent u iemand in de Russische stad, laat het ons weten via oproep@nieuwsblad.be

 

 

 

Minstens elf doden en 45 gewonden bij terreuraanval met bom in metrostation Sint-Petersburg
Minstens elf doden en 45 gewonden bij terreuraanval met bom in metrostation Sint-Petersburg
Minstens elf doden en 45 gewonden bij terreuraanval met bom in metrostation Sint-Petersburg
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees