Dit weten we over de aanslag in Sint-Petersburg

Dit weten we over de aanslag in Sint-Petersburg

Foto: Twitter

In de metro van Sint-Petersburg is maandagnamiddag een bom ontploft. Daarbij vielen zeker tien doden en meer dan 30 gewonden. Wat weten we tot dusver over de aanslag?

Wat is er precies gebeurd? Omstreeks 14.40 uur lokale tijd gebeurde een ontploffing in een metrowagon op het traject tussen de stations Sennaya plosjtsjad en Technologitsjeski institoet. De explosie gebeurde net op het moment dat de trein uit Sennaya vertrok. In totaal eiste de explosie zeker 10 doden en 37 gewonden, waaronder ook een aantal kinderen. Een zestal gewonden zou er bijzonder erg aan toe zijn.

Wat veroorzaakte de explosie? Volgens de eerste berichten gaat om een zelfgemaakt explosief. Dat was gevuld met spijkers en scherven. Het explosief werd mogelijk vanop een afstand tot ontploffing gebracht. Sommige bronnen melden evenwel dat een man een tas het treinstel in gooide. Voorlopig wordt er alvast niet van uitgegaan dat dit het werk was van een zelfmoordterrorist. Het explosief zou een kracht hebben gehad met het equivalent van 200 à 300 gram TNT. Dat is volgens specialisten “niet bijzonder zwaar”.

Zijn er nog bommen gevonden? Na de ontploffing zijn speciale eenheden meteen ter plaatse gekomen. De volledige metro werd een tijdlang stil gelegd. Op zeker één plek, in metrostation Ploshchad Vosstaniya, werd nog een bom onschadelijk gemaakt. Dit explosief kan wel heel belangrijk worden in het verdere onderzoek. Als er DNA wordt gevonden, kan dat leiden tot een of meerdere verdachten. De ontmantelde bom kan ook een licht werpen op waar de grondstoffen voor de bommen vandaan komen.

Wie zit achter de aanslag? Op bewakingsbeelden is een mogelijke verdachte te zien. Maar momenteel is de aanslag nog niet opgeëist. De aanval doet wel meteen denken aan de aanslag in het metrostation Maalbeek, in Brussel, in maart vorig jaar. Dat was het werk van terreurgroep ISIS. Ook Rusland is een vijand van ISIS. De Russen steunen dan ook actief het regime van de Syrische president Bashar al-Assad. Maar Rusland heeft talrijke vijanden en heeft regelmatig af te rekenen met aanslagen. Zo voert het al jaren strijd met rebellen uit de deelstaat Tsjetsjenië. Ook ligt Rusland overhoop met onder andere Oekraïense organisaties die het niet pikken dat de Krim sinds 2014 de facto onder Russisch gezag valt en met moslimgroeperingen in de deelstaat Dagestan.

Waarom in Sint-Petersburg en niet in hoofdstad Moskou? Daarnaar is het momenteel gissen. Wel is het opvallend dat de Russische president Vladimir Poetin maandag in Sint-Petersburg was voor gesprekken met de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko. Die laatste wordt beschouwd als een dictator.

Hoe reageert president Poetin? Hij heeft zijn medeleven betuigt aan de slachtoffers en hun families. Tegelijk belooft hij een grondig onderzoek. Forse taal heeft hij (nog) niet gesproken.

Waren er Belgen in de metro op het moment van de aanslagen? Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft contact gehad met de 33 Belgendie op het moment van explosie in de Russische stad waren. Geen van hen werd gewond, iedereen stelt het goed, aldus het ministerie. Thomas Cook en TUI lieten weten dat op dit ogenblik niemand van hun klanten in de getroffen stad verblijft.

LEES OOK: Minstens tien doden en meer dan dertig gewonden bij terreuraanval met bom in metrostation Sint-Petersburg

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees