Was de ontploffing in Sint-Petersburg een zelfmoordaanslag? Dit weten we al over de daders

Was de ontploffing in Sint-Petersburg een zelfmoordaanslag? Dit weten we al over de daders

Poetin hield geen toespraak, maar legde enkel een boeket rode bloemen bij het station Technologitsjeski institoet, waar de metro waar de getroffen metro gestopt is na de ontploffing van de bom. Foto: REUTERS

Nog altijd heerst er bijzonder veel onduidelijkheid over wie de daders zijn van de aanslag in Sint-Petersburg. Volgens Interfax zou het om een zelfmoordaanslag gaan en plantte de terrorist de tweede bom die niet af is gegaan. Het zou om een 23-jarige man gaan, uit een ex-Sovjet-staat in Centraal-Azië met radicaal islamitische banden, aldus Interfax.

Volgens de laatste berichten van Interfax zou de aanslag in de metro van Sint-Petersburg waarbij 11 doden vielen een zelfmoordaanslag zijn geweest en zou de dader alleen hebben gehandeld. De dader was een 23-jarige man uit Centraal-Azië met radicaalislamitische sympathieën. Volgens bronnen had hij de bom bij in een rugzak. Ze stellen dit op basis van resten die ze vonden in de ravage van het metrostel.

Voorts zou hij ook verantwoordelijk zijn voor de tweede bom in het metrostation Plosjtsjad Wosstanija (Plein van de Opstand). Het tweede springtuig werd tijdig door de veiligheidsdiensten ontdekt en onschadelijk gemaakt. Volgens TASS zouden dan weer een man en een vrouw betrokken zijn bij de aanslag.

Eerder op de dag werden beelden verspreid een bebaarde man die aangeduid werd als verdachte. Volgens bronnen en ooggetuigen zou hij een net voor vertrek uit het metrostel gesprongen zijn. Daar zou hij een aktetas met explosieven achtergelaten hebben. Kort daarna volgde een explosie.

De gezochte man zou zich intussen aangegeven hebben, dat meldt The Daily Mail. Volgens de Britse tabloid zegt hij onschuldig te zijn.

Intussen lieten 11 mensen het leven en is er sprake van ruim 30 gewonden. Sommige Russische media spreken van 14 doden.

De woordvoerder van Poetin Dmitry Peskov bevestigde maandagavond nog dat er duidelijk tekenen zijn dat het om een terreuraanslag gaat, maar dat er nog een finale conclusie moet volgen.

“Vanuit een juridisch standpunt kunnen we nog niet zeggen dat het een terreuraanslag gaat. Onderzoekers zullen dat kunnen zeggen wanneer ze alle hypotheses hebben bekeken. We moeten dus wachten tot onderzoeken zijn afgelopen.”

LEES OOK. Hoe koelbloedige metrobestuurder meer doden voorkwam.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees