Minderjarige bestuurder van bestelwagen vol illegalen geplaatst in Everberg

Minderjarige bestuurder van bestelwagen vol illegalen geplaatst in Everberg

Foto: rdb

Vilvoorde -

Na het ongeval op de Brusselse Binnenring waarbij dinsdagochtend veertien asielzoekers gewond raakten, heeft het Brusselse parket een gerechtelijk onderzoek geopend voor mensensmokkel. Dat meldt parketwoordvoerder Denis Goeman. De minderjarige die de bestelwagen bestuurder waarin de asielzoekers zaten, is intussen door de jeugdrechter in de gesloten jeugdinstelling van Everberg geplaatst. Hij zou, net zoals een deel van zijn passagiers, de Iraakse nationaliteit hebben.

Het ongeval deed zich omstreeks 03.20 uur voor. Kort voordien had een patrouille van de wegpolitie de bestelwagen opgemerkt toen die ter hoogte van Nijvel aan het spookrijden was. Bij het zien van de politie maakte de bestelwagen rechtsomkeer, waarna de politie de achtervolging inzette. Ter hoogte van het viaduct van Vilvoorde probeerde de bestelwagenbestuurder de politie te rammen, maar hij verloor de controle over het stuur, ging door de vangrail en kwam tegen een boom terecht.

In de bestelwagen bleken veertien mensen te zitten, onder wie twee minderjarigen, die allemaal illegaal in België verbleven. De twee minderjarigen en drie meerderjarigen raakten levensgevaarlijk gewond, terwijl de andere passagier lichtere verwondingen opliepen.

De bestuurder van de bestelwagen had geen identiteitsdocument bij zich, maar kon worden geïdentificeerd als W.H. “Uit een botscan bleek dat hij tussen 17 en 19 jaar oud was, zodat hij wettelijk als een minderjarige wordt beschouwd”, zegt parketwoordvoerder Denis Goeman. “Hij werd voorgeleid bij de jeugdrechter die hem plaatste in de gesloten jeugdinstelling van Everberg. Het parket heeft intussen een gerechtelijk onderzoek geopend naar mensensmokkel, met misbruik van de kwetsbare situatie van de slachtoffers en met de verzwarende omstandigheid dat een aantal slachtoffers minderjarig waren.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees