Food

Dit zijn de beste restaurants ter wereld

Dit zijn de beste restaurants ter wereld

Chef-kok Daniel Humm van Eleven Madison Park en Peter Goossens. Foto: Isopix

Het beste restaurant ter wereld is dit jaar Eleven Madison Park uit New York. Meer dan duizend experts uit de restaurantindustrie hebben de voorbije weken hun stem uitgebracht en dus kon in Melbourne voor de negende keer de ranglijst van de 50 Best Restaurants bekendgemaakt worden. Vorig jaar stond het Hof Van Cleve van Peter Goossens nog op de 53ste plaats, dit jaar komt de bekende Belgische chef opnieuw de top 50 binnen op jawel, nummer 50.

De top drie bleef dit jaar ongewijzigd, alleen de volgorde veranderde. El Celler De Can Roca zakte van twee naar drie en wisselde van plaats met Osteria Francescana dat vorig jaar nog nummer één was. Daarmee schoot het Amerikaanse restaurant Eleven Madison Park voor het eerst de hoofdvogel af. 

Hof Van Cleve

Bij het begin van de awardceremonie raakte presentator Mark Durden-Smith al meteen in de knoop met de uitspraak van de namen van het restaurant en de chef die op de 50ste plaats prijkt op de lijst van de '50 Best Restaurants'. Hof Van Cleve en Peter Goossens waren duidelijk niet meteen dagdagelijkse woorden voor de Brit. Hij roemde de Belgische chef onder andere voor zijn kookkunsten met lokale ingrediënten. Goossens was als een van de weinige chefs niet aanwezig in Melbourne om de eer in ontvangst te nemen.

"Het is telkens weer een grote eer om op deze lijst te staan tussen andere grote chefs", laat Goossens wel weten in een persbericht. "Onze terugkeer in de top 50 bewijst dat we in Kruishoutem een internationaal niveau halen en tot de elite gerekend mogen worden. We gaan zo voortdoen met heel onze equipe, zonder wie we dit niet zouden bereiken." 

Opmerkelijke speech

De meest opmerkelijke speech was die van The World's Best Female Chef of 2017 Ana Roš. "Ik moest niet huilen toen ik hoorde dat ik de prijs kreeg. Dat komt omdat vrouwen voor andere zaken huilen. Wij chefs zijn in een constant conflict met onszelf omdat we 18 uur per dag niet bij onze kinderen kunnen zijn. Deze award draag ik dan ook op aan hen", zei ze onder andere. 

Eerder werden ook al de plaatsen van 51 tot 100, met daarin Hertog Jan en The Jane, bekendgemaakt. Het restaurant van Gert De Mangeleer staat op plaats 61, dat van Sergio Herman op nummer 73. Het Nederlandse restaurant De Librije landde op plaats 34.

De top 10:

1. Eleven Madison Park uit New York City (VS)
2. Osteria Francescana uit Modena (Italië)
3. El Celler De Can Roca uit Girona (Spanje)
4. Mirazur uit Menton (Frankrijk)
5. Central uit Lima (Peru)
6. Asador Etxebarri uit Axpe (Spanje)
7. Gaggan uit Bangkok (Thailand)
8. Maido uit Lima (Peru)
9. Mugaritz uit San Sebastian (Spanje)
10. Steirereck uit Wenen (Oostenrijk)

Corrigeer