Zeven jaar na het einde van De Pfaffs: hoe zou het nog zijn met Jean-Marie en co?

Zeven jaar na het einde van De Pfaffs: hoe zou het nog zijn met Jean-Marie en co?

Foto: rr

Tien jaar na het einde van Big Brother is realitytelevisie allesbehalve verleden tijd. Denk maar aan Temptation Island en De Mol. Het Nieuwsblad vroeg zich af hoe het nog zou zijn met de deelnemers die kleur gaven aan de eerste programma’s in het genre. Vandaag: De Pfaffs.

In 2002 konden we voor het eerst ongegeneerd een blik werpen in de riante villa van De Pfaffs in Brasschaat. Op dat moment woonden alle dochters er nog gezellig samen met hun ouders. Een klein miljoen Vlamingen volgde vanaf dat moment wekelijks hoe Jean-Marie en co hun dagen vulden. Ook over de grens zaten de Nederlandse kijkers aan het scherm gekluisterd. Zelfs de dagelijkse herhalingen haalden daar gemiddeld zo’n 300.000 kijkers.

Carmen en Jean-Marie

Jean-Marie en Carmen zijn sinds het einde van De Pfaffs niet op hun lauweren blijven rusten. Wanneer ik hen opbel staan de twee net op het punt om naar Duitsland te vertrekken. “Sorry dat het even duurde voor ik de telefoon opnam. Maar het is voor mij niet vanzelfsprekend om trappen te doen,” verontschuldigt Carmen zich. De vrouw van Jean-Marie Pfaff kampt al een aantal jaar met osteoporose. Op het moment van ons telefoontje was ze volop bezig met koffers te maken voor hun trip naar Oost-Friesland, waar Jean-Marie een megastore moest openen.

Zeven jaar na het einde van De Pfaffs: hoe zou het nog zijn met Jean-Marie en co?
Foto: Rebecca Marshall

“Jean-Marie zit nog heel erg regelmatig in Duitsland voor actes de présences en lezingen. Nu het eens niet te ver is, ga ik graag mee. Als ik mij lichamelijk goed genoeg voel doe ik dat met veel plezier. Op voorwaarde dat er een lift is, want veel trappen doen is echt te lastig voor mij. Maar kijk, ik ben nog maar 61, da’s veel te jong om al toe te geven aan mijn handicap.”

Zeven jaar na het einde van De Pfaffs: hoe zou het nog zijn met Jean-Marie en co?
Jean-Marie en Carmen. Foto: VTM

Carmen heeft met de pijn leren leven, ook al kost alles nu veel meer moeite dan vroeger. “Ik moet soms last-minute afspraken afzeggen en dat vind ik erg ambetant. Zeker als dat om een huwelijksfeest gaat. Maar op zich kan ik nu al veel meer dan een paar jaar terug toen ik twee jaar lang aan mijn ziekenhuisbed gekluisterd zat.”

Jean-Marie en het huishouden

Toch kan ze de hulp van Jean-Marie nog steeds goed gebruiken. “Hij heeft veel bijgeleerd op huishoudelijk vlak sinds ik lichamelijk ben beginnen sukkelen. Als ik het hem vraag zal hij zelf eens dweilen, maar dan moet ik wel eerst zelf de emmer klaarzetten met een dweil en kuisproduct in,” lacht Carmen. “Vroeger stuurde ik hem ook geregeld naar de supermarkt en dan beschreef ik helemaal in detail waar hij alles kon vinden. Want ik kende heel die winkel vanbinnen en vanbuiten. Alleen als er dan plots iets op een andere plaats lag had hij een probleem natuurlijk.”

Babysitten op de kleinkinderen

Carmen en Jean-Marie brengen ook nog steeds veel tijd door met de kleinkinderen. Jean-Marie is volgens Carmen een erg bezorgde opa en ook hun zes kleinkinderen zien hem liever komen dan gaan. “Alleen tijdens de voetbaltraining kan hij zich wel eens laten gaan. Jean-Marie geeft Bruce en Liam, die nu allebei tien zijn, af en toe wat training in de tuin. Ik moet hem dan regelmatig zeggen dat hij niet zo fanatiek moet roepen op hen. Maar de kinderen lijken zich daar zelf precies niet al te veel van aan te trekken. Ze weten dat ze dat niet persoonlijk moeten nemen.”

Zeven jaar na het einde van De Pfaffs: hoe zou het nog zijn met Jean-Marie en co?
Foto: VTM

Het leven zoals het écht is

Carmen heeft er naar eigen zeggen nooit problemen meegehad om haar privacy te moeten blootgeven voor heel Vlaanderen.

“Ik was natuurlijk al wat gewend door zes jaar in München te wonen als vrouw van een bekende topvoetballer. We stonden toen bijna elke week wel in een of ander tijdschrift. Maar sowieso vind ik het niet moeilijk om mezelf aan anderen te tonen zoals ik ben.”

Zeven jaar na het einde van De Pfaffs: hoe zou het nog zijn met Jean-Marie en co?
Carmen na haar oogcorrectie. Foto: VTM

“Sommige mensen begrepen niet dat ik zonder gêne voor de camera liet zien hoe ik mijn ogen op een bepaald moment chirurgisch heb laten bijwerken. En ja, mijn ogen zagen er daarna dik en gezwollen uit, maar so what? Dat was nu eenmaal de realiteit op dat moment, waarom zou ik dat verborgen houden?”

Regisseurs op hun plaats zetten

“De Pfaffs was een realityreeks en ik heb er dan ook altijd op gestaan dat mensen enkel de realiteit te zien kregen. Ze mochten mijn leven filmen, maar dan moesten ze het wel tonen zoals het écht was. Ik heb in die tien jaar verschillende regisseurs op hun plaats gezet die ons leven in scène probeerden te zetten. Zoiets moeten ze met mij niet proberen. Gelukkig hebben we vooral hele goede teams rond ons gehad. Zoals de broer van Pascalle Naessens, Désiré, een echte autoriteit op vlak van reality.”

Lyndsey en Dave

Eind 2011 stopte VTM met de uitzendingen van de realityreeks, maar de levens van de Pfaffs-clan gingen ondertussen uiteraard gewoon verder. Al lijkt de tijd voor sommige fans van de realityreeks sindsdien stil gestaan te hebben.

“Hoe is het nog met den Dave en z’n otto’s? En werkte gij nog altijd voor ulle pa?” Het antwoord op beide vragen is negatief. Lyndsey Pfaff, de jongste van de drie zussen, trouwde tijdens de reeks met Dave Volders en ondertussen zijn ze al 13 jaar man en vrouw. Aanvankelijk was Lyndsey inderdaad de manager van haar vader en werkte Dave in de autosector. Het koppel runt sinds een vijftal jaar echter samen een vastgoedkantoor in Brasschaat. “En dat samenwerken gaat heel goed,” vertelt Lyndsey. “Het is ook ideaal om te combineren met ons gezin. Ik kan mijn dag zelf plannen, zodat ik genoeg tijd heb voor de kinderen en hen van school kan halen.”

Hun twee kinderen, Bruce (10) en Fay (9), werden destijds bijna voor het oog van de camera geboren, enkel het verloskwartier was verboden terrein voor de opnameploeg. “Zelf herinneren ze zich niet meer dat ze ooit bijna permanent gevolgd werden door camera’s. Ze waren dan ook nog maar 3 en 4 jaar toen De Pfaffs gestopt zijn, da’s veel te jong om dat bewust meegemaakt te hebben,” aldus Lyndsey.

Zeven jaar na het einde van De Pfaffs: hoe zou het nog zijn met Jean-Marie en co?
Lyndsey vlak na de geboorte van haar zoontje Bruce. Foto: VTM

Kelly en Sam

De kinderen van Kelly en Sam waren wel oud genoeg om zich ten volle bewust te zijn van al die camera’s in huis. Soms zelfs ietsje té bewust. “Shania of Kenji begonnen op den duur te babbelen met de geluidsman terwijl de camera liep,” lacht Kelly. “ Ze zagen die mannen dan ook regelmatig en dan krijg je sowieso een band. Ze waren bijna een deel van de familie na een tijdje. Om te vermijden dat de kinderen het opnameteam echter als te vertrouwd zouden zien, wisselden ze regelmatig van cameraploeg. Want het was uiteraard niet de bedoeling dat de kinderen hen constant zouden betrekken bij onze gesprekken.”

Zeven jaar na het einde van De Pfaffs: hoe zou het nog zijn met Jean-Marie en co?
Foto: VTM

De fratsen van Bruce en Fay

Lyndsey had er geen problemen mee om haar privéleven te tonen aan kijkend Vlaanderen. “Ik ben net heel blij dat alle mooie momenten uit ons leven, zoals onze huwelijksdag en de geboortes van Bruce en Fay, op beeld staan. We hadden trouwens een supergoede band met de cameraploeg. Het is vooral een enorm geschenk dat we zelfs de kleinste fratsen van onze kinderen op video hebben. Achteraf was het net een enorme aanpassing om plots zélf filmpjes te moeten maken. We moesten daar plots bewust aan denken, voordien werd alles voor ons gefilmd.”

Zeven jaar na het einde van De Pfaffs: hoe zou het nog zijn met Jean-Marie en co?
Foto: VTM

Toch zou Lyndsey het niet meteen zien zitten om anno 2017 opnieuw een cameraploeg in huis te halen. “Onze Bruce en Fay zijn erg open en spontane kinderen. Niet dat ik me voor hen zou schamen, maar alles komt er bij hen nogal, euh, ongefilterd uit.” (lacht)

Herinnering aan de bompa

Kelly ziet het eveneens als een enorme luxe dat een groot deel van hun leven op film staat. “Het is eigenlijk een fotodagboek van tien jaar vol mooie herinneringen. Wat ik ook mooi vind, is dat Fay dankzij die beelden de bompa (die overleed in 2007, nvdr.) kan leren kennen.” Kelly vindt dan ook niet dat ze niet te veel privacy hebben prijsgegeven ten tijde van De Pfaffs. “Iedereen gooit nu z’n persoonlijk leven te grabbel via sociale media. Mensen hadden er toen soms kritiek op dat wij ons lieten filmen in ons eigen huis, maar wat is het verschil met al die persoonlijke foto’s en filmpjes die iedereen tegenwoordig op internet deelt? Wij waren op dat vlak nog trendsetter, terwijl dat nu allemaal heel gewoon is geworden.”

Nooit gaan slapen met ruzie

Het enige waar Lyndsey minder goede herinneringen aan heeft, zijn de roddels over haar familie in de boekskes. “De leugens die soms over ons verspreid werden vond ik vreselijk. Hoe vaak er niet gespeculeerd werd over huwelijksproblemen en dergelijke. Terwijl Kelly, Debby en ik net zeer standvastige relaties hebben. Iets waar ons mama trouwens erg trots op is. Dave en ik zijn al 13 jaar getrouwd en Nicolas en Debby zijn al 15 jaar samen, waarvan vier jaar getrouwd. Kelly en Sam zijn ondertussen zelfs al 18 jaar getrouwd. We hebben op dat vlak natuurlijk onze ouders als voorbeeld. Zo hebben we van hen meegekregen dat je nooit mag gaan slapen met ruzie en dat je altijd moet blijven babbelen met elkaar. En kijk, dat blijkt toch te werken hé.”

Zeven jaar na het einde van De Pfaffs: hoe zou het nog zijn met Jean-Marie en co?
Foto: VTM

Het einde van ‘De Pfaffs’

De beslissing om eind 2011 op te houden met de realityreeks was voornamelijk om Shania en Kenji, de kinderen van Kelly en Sam, uit de schijnwerpers te laten opgroeien. Kelly en haar man Sam Gooris zijn het door hun jobs sowieso gewend om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Sam trekt er nog steeds elk weekend op uit om op te treden en ook Kelly staat in de late weekenduurtjes geregeld achter de dj-tafel. Hiernaast geeft ze bovendien ook nog eens make-uples in de school van Lesley-Ann Poppe. Hun kinderen houden ze echter bewust uit de schijnwerpers. “We willen dat Shania en Kenji een onbezorgde jeugd kunnen hebben,” verduidelijkt Kelly.

“Na tien jaar ‘De Pfaffs’ zou Shania bijna naar het eerste middelbaar gaan en we wilden haar en Kenji een zo normaal mogelijke puberteit bezorgen. Sam en ik vonden het belangrijk dat ze met vallen en opstaan tiener kunnen zijn, zonder dat alles wat ze doen op beeld komt te staan. Wij hebben destijds tenslotte de beslissing genomen om onze levens te laten filmen, zij niet.”

Shania (17) volgt momenteel communicatie en multimedia op school en ook Kenji (15) gaat die richting uit. Of ze later in de voetsporen van hun bekende ouders zullen treden laat mama Kelly liever in het midden. “Sam en ik willen ze bewust hun eigen weg laten kiezen, wat die ook is. Shania zou graag Psychologie gaan studeren, zegt ze nu. Maar momenteel zijn ze net als alle tieners vooral bezig met Instagram, YouTube en Twitter. En zo hoort het ook.”

Zeven jaar na het einde van De Pfaffs: hoe zou het nog zijn met Jean-Marie en co?
Foto: VTM

Familie Whatsappgroep

De familiekiekjes worden tegenwoordig very 2.0 via Whatsapp gedeeld. “Zo blijven we op de hoogte van elkaars leven, want we hebben het allemaal erg druk. Toch zien we mekaar ook nog regelmatig in het echt hoor,” verzekert Lyndsey ons. “Als er iemand ziek is of opvang nodig heeft, zorgen we voor elkaar,” vult Kelly aan. “Gisteren ben ik nog boodschappen gaan doen voor mijn zus omdat ze ziek was. En ondertussen bleven de kinderen bij mij. En Keano (de zoon van Debby en Nicolas, nvdr.) komt soms ook gezellig bij ons thuis studeren.” Ook Carmen heeft erg veel aan het contact met haar dochters, schoonzonen en kleinkinderen. “We zien en horen elkaar dagelijks, ik voel me dus nooit alleen. Al is het soms wel héél druk en vermoeiend, maar dat heb ik net graag.”

Corrigeer

MEER NIEUWS