Kan Oostende vanavond Europese finale bereiken? “Onze wil en ons verlangen zijn maximaal”

Kan Oostende vanavond Europese finale bereiken? “Onze wil en ons verlangen zijn maximaal”

Foto: BELGA

Eén wedstrijd scheidt Oostende van zijn allereerste Europese finale. Niets meer en niets minder. Uit de met 85-80 gewonnen heenmatch hebben de Zeekapiteins een spaarpot van vijf eenheden in de FIBA Europe Cup. Chalon-sur-Saône, de nummer in Frankrijk, bereikte eerder al twee Europabekerfinales, in 2001 en 2012.

“Een plaats in de halve finales is al een groot succes. Maar nu gaan we vol energie voor een finaleticket. We willen iets bereiken dat we ons de rest van ons leven kunnen herinneren”, benadrukt kapitein Dusan Djordjevic in Bourgondië.

Na de beëindigde samenwerking vorig weekeinde met Marko Keselj, die met Olympiacos Piraeus de Euroleague won en met Girona de Eurocup, is kapitein Dusan Djordjevic de enige bij Oostende met een Europabeker op zijn palmares. Met het Sloveense Krka Novo Mesto won hij de Eurochallenge 2011. Hij herinnert zich die wedstrijd nog heel goed. “In Oostende speelden we de Final Four. In de halve finale elimineerden we Oostende, toen met onder meer Lojeski, Van Den Spiegel, Petrovic, Serron en de point guards Katnic en Mitchell. In een schitterende tweede helft van de finale tegen Lokomotiv Kuban grepen we de Europabeker. Onze hechte ploeg blaakte het hele seizoen van vertrouwen.”

Oostende kon het thuisvoordeel in 2011 dus niet benutten om de finale te bereiken. “Toen moest je je slechts voor veertig minuten voorbereiden. Dit seizoen telt een halve finale twee matchen, thuis en uit. Naar mate je meer wedstrijden hebt, des te minder kan je afhankelijk zijn van een lucky shot. Regelmaat is nu belangrijker. Chalon speelt thuis wel heel sterk. Dat hebben we vorig seizoen in de achtste finales hier ondervonden. En je mag het thuisvoordeel toch niet onderschatten. We mogen hen geen stevige puntenreeks in eigen huis toelaten. Geen enkel dipje kunnen we ons hier veroorloven! Veertig minuten concentratie is zo belangrijk!”

Oostende controleerde de heenmatch tegen Chalon-sur-Saône, de nummer twee uit Frankrijk, bijna integraal, leidde zelfs met zestien punten maar hield aan het eindsignaal slechts een bonus van vijf punten (85-80) over. “We hebben niet het gewenste voordeel. We wilden eigenlijk een voorsprong van minstens tien punten”, zucht Djordjevic. “Chalon beschikt over twee schutters die bekwaam zijn in elke wedstrijd een twintiger aan te tekenen. Voor beiden moeten we op onze hoede zijn!”

Niettemin wil Djordjevic niet teveel treuren omdat Oostende die psychologische grens van tien punten voorsprong uiteindelijk niet overschreed. “Elk punt is in dit systeem heel belangrijk. Ook tegen Pau-Orthez (achtste finales) en Krasnoyarsk (kwartfinales) was het verschil over twee matchen beperkt. Natuurlijk had ik liever een ruimer verschil geboekt. Niettemin zullen we bij de opworp niet denken aan die vijf punten bonus. Dat is de enige goede visie! Je mag niet steeds aan die punten denken. Het is de beste mentaliteit om in deze terugmatch opnieuw een overwinning na te streven. En ja, zoals in elke belangrijke wedstrijd moeten we met stress omgaan. Maar onze wil en ons verlangen om de finale te bereiken zijn maximaal! Je hoeft ons energieverbruik niet in vraag te stellen. Dank zij coach Gjergja is deze ploeg al zo ver in de Europabeker geraakt. Hij stuwt ons naar het beste. Natuurlijk gaan we er samen volledig voor. Dit is de match voor de finale! Ook al is het belang van deze match anders dan bij vorige duels, toch bereiden we ons niet verschillend voor. Het is heel eenvoudig: wat we al een miljoen keer op training instudeerden, willen we straks op de beste wijze uitvoeren.” (rpo)

Corrigeer