Demonstraties minder spectaculair dan aanvankelijk gedacht

Vliegshow Willy Naessens geen probleem voor buurtbewoners

Ruim honderd Elsegemnaren volgden de uiteenzetting over de vliegshow. Foto: pdv

Elsegem / Wortegem-Petegem -

Anderhalf tot twee uur acrobatie met een helikopter en met enkele kleine en lichte vliegtuigen. Dat wordt de vliegshow die Willy Naessens tijdens het BK Mennen in september in zijn Elsegem zal organiseren. Bescheidener dan verwacht dus.

De Elsegemnaren kregen in het bedrijf van Willy Naessens meer uitleg over de airshow die hij ter gelegenheid van het BK Mennen in het weekend van 16 en 17 september zal organiseren.

Op doktersbevel moest Willy Naessens zelf verstek laten. Woordvoerders van dienst, zoon Sem Naessens en pr-verantwoordelijke Kelly De Pourcq, benadrukten meer dan eens het bescheiden karakter van de vliegshow.

Publiekstreffer

“Het BK Mennen lokte vorig jaar 10.000 bezoekers en dat was een zeer aangename verrassing”, opende Sem Naessens. “Dit jaar houden we hetzelfde scenario aan maar om de kosten te drukken, maken we er dit keer een tweedaagse van. Als publiekstrekker op zaterdag hebben we gekozen voor een airshow, wat uniek in de streek is. Op die manier willen we Elsegem nog eens extra in de kijker zetten. Maar de mensen moeten helemaal geen groots opgezet spektakel verwachten. Het gaat eigenlijk om een aantal kleine demonstraties en dat gedurende maximum twee uren.”

Dat benadrukte ook Geoffrey Buekenberghs van het organiserende bedrijf Sanicole. “Het voorlopige programma omvat demonstraties door de helikopter Seaking, het demoteam Red Devils van Defensie, de demoteams The Viktors en Team Raven en ten slotte een demonstratie door een Mustang.”

Lichte vliegtuigen

“Dit zijn allemaal lichte vliegtuigen. Geluidsoverlast blijft sowieso beperkt, zodanig dat dieren ook niet zullen schrikken. Uiteraard kan er altijd een ongeval gebeuren. Uitsluiten dat een vliegtuig crasht, kan ik niet. Maar evengoed kan tijdens het evenement een frituur ontploffen. In elk geval moeten de piloten zich aan strikte veiligheidsvoorschriften houden.”

Vliegmanoeuvres mogen enkel in een afgebakende zone van zowat één kilometer op 500 meter, de zogenaamde flightbox, uitgevoerd worden. In deze zone worden tijdens de show zo’n dertig woningen geëvacueerd en in dat gebied wordt tegelijkertijd alle grondverkeer verboden. Na de uiteenzetting bleven vragen zo goed als uit. Omwonenden informeerden wel naar de opmaak van een rampenplan. “Dat wordt nog met de politie en de hulpdiensten verder uitgewerkt”, besloot burgemeester Luc Vander Meeren (Open VLD).

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio