FRANSE PRESIDENTSVERKIEZINGEN

Extreem-rechtse Le Pen staat met Macron aan kop in peiling Franse verkiezingen

Extreem-rechtse Le Pen staat met Macron aan kop in peiling Franse verkiezingen

Foto: AFP

De Franse extreemrechtse Marine Le Pen en centrumkandidaat Emmanuel Macron staan in een peiling van Elabe, met 23,5 procent tezamen op kop om de eerste ronde van de presidentsverkiezingen te winnen. Volgens een andere peiling van Harris van donderdag staat Macron nog voor Le Pen met één procentpunt verschil (25 tegenover 23 procent), maar uit de resultaten blijkt wel dat Macron zijn voorsprong op de FN-voorzitster ziet krimpen.

De linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon (17 procent) komt volgens de Elabe-peiling voor L’Express en BFMTV dichter in de buurt van de conservatieve François Fillon (19 procent). Hij laat bovendien de socialist Benoît Hamon (9 procent) ver achter zich. De bevraging vond plaats na het debat van dinsdag tussen de 11 presidentskandidaten.

In de tweede ronde zou Macron volgens de bevraagden de verkiezing winnen van Le Pen, met 62 tegenover 38 procent. Eenentwintig procent van de ondervraagde personen liet echter weten dat ze niet van plan zijn om te gaan stemmen. Meer dan twee derde van de ondervraagden (70 procent) zei dan weer al zeker te weten op wie ze zouden stemmen.

Volgens de Harris-peiling voor France Television staat Macron nog steeds aan kop, maar is zijn voorsprong wel gekrompen, aldus persagentschap Reuters. Beide kandidaten verliezen bovendien een procentpun tegenover een vorige bevraging.

De eerste ronde van de presidentsverkiezingen vindt plaats op 23 april, de tweede ronde op 7 mei.

Corrigeer

Niet te missen

FRANSE PRESIDENTSVERKIEZINGEN