Helft ‘OCMW-jobs’ is voor niet-Belgen: “Moeten deze voorbehouden voor wie onze nationaliteit heeft, net als bij ambtenaren”

Helft ‘OCMW-jobs’ is voor niet-Belgen: “Moeten deze voorbehouden voor wie onze nationaliteit heeft, net als bij ambtenaren”

Barbara Pas. Foto: BELGA

Brussel -

De helft van de ruim tienduizend mensen die de Vlaamse OCMW’s aan het werk zetten met het oog op hun integratie op de arbeidsmarkt - de zogenaamde ‘artikel zestigers’ - is geen Belg. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Belang-Kamerlid Barbara Pas opvroeg bij bevoegd minister Willy Borsus (MR). Het prijskaartje voor heel België bedroeg vorig jaar zowat 88 miljoen euro.

De Vlaamse OCMW’s hebben vorig jaar 10.561 mensen een baan bezorgd in kader van artikel 60 van de OCMW-wet. Doel daarvan is mensen die uit de arbeidsmarkt gestapt of gevallen zijn weer “in te schakelen”. OCMW’s kunnen hen zelf tewerkstellen of dat aan een derde werkgever laten. Ze krijgen daarvoor een federale subsidie voor de duur van de tewerkstelling én een vrijstelling van werkgeversbijdragen.

In totaal waren er vorig jaar 26.521 ‘artikel zestigers’ aan de slag, waarvan 10.561 in Vlaanderen, 10.120 in Wallonië en 5.840 in Brussel. In Vlaanderen en Brussel was telkens zowat de helft Belg, in Wallonië ruim drie kwart. Het totale prijskaartje voor het hele land bedroeg 88 miljoen euro.

Vlaams Belang vindt het niet kunnen dat de “gesubsidieerde jobs” ook naar niet-Belgen gaan. “Het is onzinnig dat er massaal laaggeschoolde buitenlandse werknemers worden aangeworven door de OCMW’s terwijl Vlaanderen meer dan 100.000 laaggeschoolde Vlaamse werklozen telt”, hekelt Pas. Ze heeft een wetsvoorstel ingediend waardoor “deze OCMW-jobs voorbehouden blijven voor wie over onze nationaliteit beschikt, net zoals dat voor ambtenaren het geval is”.

Corrigeer

MEER NIEUWS