In België zijn ze onbekend maar deze sociale media kanalen zijn groter dan Instagram, Twitter én Snapchat

In België zijn ze onbekend maar deze sociale media kanalen zijn groter dan Instagram, Twitter én Snapchat

Foto: Photo News

Het overgrote deel van de Belgen is elke dag op een of andere manier actief op sociale media. Facebook leidt daarbij uiteraard de dans, net als wereldwijd. Maar er zijn ook een aantal sociale media platformen die onbekend zijn in ons land maar wereldwijd wel enorm goed scoren.

Wereldwijd kan geen enkel platform op dit moment tippen aan Facebook. Het speeltje van Marck Zuckerberg gaat ruim aan kop met bijna 1,9 miljard gebruikers. Facebook Messenger deelt bovendien de tweede plek met WhatsApp (in handen van Facebook) en Youtube, aangezien alle drie goed zijn voor 1 miljard gebruikers.

Andere bekende platformen volgen verderop. Instragram moet het doen met 600 miljoen, Tumblr met 550 miljoen, Twitter met 317 miljoen, Snapchat met 300 miljoen, Skype met 297 miljoen, Pinterest met 150 miljoen en LinkedIn met 106 miljoen.

Instagram bezet met zijn 600 miljoen actieve gebruikers echter niet de derde plaats. Integendeel, het platform staat plas op plek zes. Plekken drie, vier en vijf worden namelijk ingenomen door QQ, WeChat en QZone. QQ heeft 877 miljoen gebruikers, WeChat 846 miljoen en QZone 632 miljoen.

In België zijn ze onbekend maar deze sociale media kanalen zijn groter dan Instagram, Twitter én Snapchat
Het symbool van WeChat. Foto: ISOPIX

Aziatische kracht

Wie of wat, hoor ik u denken? Logisch, want in België spelen deze platformen geen rol van betekenis en dus is het niet abnormaal dat u ze niet kent. Bij ons is de top vijf als volgt: Facebook, Youtube, Twitter, LinkedIn en Pinterest. Instagram staat op zes.

Het onbekende drietal is dan ook vooral in Azië populair, maar zowel QQ als WeChat zijn ook in het Engels beschikbaar. QQ is net als WhatsApp een instant messaging service, van de hand van Tencent Holdings Limited. In April 2014 brak het platform een record met meer dan 200 miljoen actieve users op hetzelfde moment. Met QQ kan je ook games spelen, muziek luisteren, online shoppen, films bekijken en videochatten.

QZone, zoals de naam al doet vermoeden, is van hetzelfde bedrijf als QQ. Dat is een meer standaard sociaal platform waarop je foto’s kan plaatsen, blogs kan schrijven en video’s kan bekijken. Ook WeChat is in handen van Tencent. Het wordt vooral gebruikt om berichten te sturen, instant messaging, foto’s en video’s te posten en location sharing.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees