Seks & Relaties

We geloven zo graag in eeuwige trouw, maar de helft fantaseert over overspel

Er zit een beetje ‘Temptation Island’ in elk van ons. De frappante cijfers over ontrouw in Vlaanderen

Er zit een beetje ‘Temptation Island’ in elk van ons. De frappante cijfers over ontrouw in Vlaanderen

Is monogamie nog van deze tijd? Hoe haalbaar vinden we het om trouw te zijn aan één partner, in tijden dat één huwelijk op de drie eindigt in een scheiding? Een exclusieve iVox-enquête die Het Nieuwsblad Magazine liet uitvoeren, geeft aan dat een monogame relatie absoluut nog steeds het Vlaamse ideaalbeeld is. Negen op de tien geloven in trouw in een relatie en acht op de tien geloven ook dat een relatie énkel slaagkans heeft wanneer beide partners 100 procent trouw zijn. Aan de andere kant geeft ruim een kwart wel toe dat ze zich daar zelf niet altijd aan gehouden hebben.

Doen-ze-het of doen-ze-het-niet: de kijkcijfers van Temptation Island geven aan dat trouw en ontrouw ons mateloos biologeren. Gaat het in het tv-programma om het uitvergroten van enkele op de spits gedreven situaties, dan brengt het onderzoek dat Het Nieuwsblad Magazine de voorbije weken deed naar monogamie, aan het licht dat Vlaanderen ook geïnteresseerd is in het serieuzere werk.

Het ideaal: trouw aan één partner

Opvallende conclusie: 87 procent van de deelnemers aan de enquête gelooft in trouw in een relatie. 80 procent is er ook van overtuigd dat een relatie énkel kan slagen wanneer beide partners voor de volle honderd procent trouw zijn aan mekaar. Op de vraag welke relatievorm ze verkiezen, gaat 77 procent voor de monogame relatiekeuze van seks met één partner. Als redenen daarvoor worden genoemd: op de eerste plaats “geen behoefte aan seks met iemand buiten die vaste relatie”, gevolgd door “deze relatievorm is de beste manier om gelukkig te zijn” en “het biedt me de zekerheid die ik nodig heb”.

De gemiddelde cijfers wijken wat af als we mannen en vrouwen apart bekijken. Want waar 70 procent van de vrouwen “geen behoefte aan seks met iemand anders dan vaste partner” in haar top 3 heeft staan, is dat bij mannen met 49 procent een stuk lager. Voor mannen is de meest gekozen reden de overtuiging dat monogamie de beste manier is om gelukkig te zijn.

De praktijk: 1 op 4 is ontrouw

Tegenover het ideaalbeeld staan de cijfers uit de praktijk. En die geven aan dat een grote groep best wel worstelt met de eigen idealen. 28 procent geeft aan dat ze al een keer (of meerdere keren) seks hadden met iemand anders dan hun partner terwijl ze in een vaste relatie zaten (32 procent van de mannen, 25 procent van de vrouwen).

In de meeste gevallen blijft dat geheim (60 procent) en is er ook geen spijt over die ontrouw (60 procent bij mannen 70 procent versus 46,5 procent bij vrouwen). Verder vindt 23 procent monogamie iets onnatuurlijks, en wil 35 procent – één op de drie dus – nadenken over alternatieve relatievormen waarbij seks en relatie niet noodzakelijk met elkaar verbonden zijn.

Alles of niets, of iets daartussen?

“Ik leid hieruit af”, zegt seksuoloog Alexander Witpas, “dat er zeker geen groot draagvlak is om het monogame relatie-idee collectief overboord te kieperen, maar wél een behoefte om wat meer ruimte te creëren binnen dat concept. Het is ook een erg absolute, strenge regel. Een monogame partnerrelatie heb je voor onbepaalde duur. In het strafste principe tot de dood je scheidt. Maar het is zo’n alles-of-niets-situatie. Heb je één keer iets verkeerds gedaan, dan ben je alles kwijt. Dat kan heel beklemmend worden. Zeker voor mensen die positief staan tegenover seks. Ben je samen met iemand, dan is seks met anderen een aspect van je ­leven waar je een kruis over kunt maken. Dat is confronterend.”

“Ik denk dat mensen zich daar toch vragen over stellen. Zeker wie na een aantal omzwervingen of na een scheiding het gevoel heeft: wil ik dat nog wel, dat hele romantische, bijna absolutistische ideaalpakket? Kan ik daar niet een paar dingen uitpikken die ik belangrijk vind in een relatie? De steun, de intimiteit, de aandacht? Een moduleerbare relatie zeg maar, met de mogelijkheid om ze meer op maat van jezelf samen te stellen.”

Het blijft veelal fantasie

“Dat is uiteraard de theorie”, zegt Witpas. “Een open relatie kan heel veel vragen: veel tijd, veel onderhandelen, je relaties voortdurend in vraag stellen. Velen hebben een rothekel aan die onzekerheid. We leven niet graag in een verhoogde staat van alertheid.”

Dat beaamt relatiedeskundige Rika Ponnet. “Meer dan 50 procent van de respondenten verlangt naar of fantaseert over seks buiten de relatie, maar slechts één op de vier (28 procent) heeft daar al naar gehandeld. De winst die monogamie ons oplevert – de veilige haven en de zekerheid – en de consequenties van het niet-monogaam zijn, wegen duidelijk zwaar door. Het fysieke verlangen blijft dus wel in grote mate bij een fantasie.”

Er zit een beetje ‘Temptation Island’ in elk van ons. De frappante cijfers over ontrouw in Vlaanderen

Meer dan 4.000 lezers hebben vrijwillig en spontaan de enquête ingevuld die iVox de voorbije weken voor ons weekendmagazine uitvoerde. De basis van het onderzoek wordt gevormd door de bevraging bij een representatief iVox-panel van 1.000 mensen.

Het Nieuwsblad Magazine werkte voor het Grote Monogamie Onderzoek samen met het online magazine charlie.be. Voor het kwantitatieve gedeelte werden de vragen in onderling overleg en met de hulp van experts langs beide zijden opgesteld. Daarnaast is er een kwalitatief, ervaringsgericht onderdeel: op het online platform www.kissandtell.blog zijn talloze ervaringsverhalen verzameld over monogamie en over andere relatievormen.

Corrigeer

In het nieuws

Het beste van Enkel voor abonnees