Op woensdag 19 april nieuwe flitsmarathon op 900 locaties

Net na paasvakantie opnieuw massale flitscontroles

Net na paasvakantie opnieuw massale flitscontroles

Foto: Marc Herremans - Mediahuis

U blijft maar beter niet te lang in vakantiemodus hangen na de paasvakantie. Alert zijn is de boodschap, want de politie gaat vlak na het paasreces massaal con­troleren op snelheid. Op woensdag 19 april – al vanaf 6 uur ’s ochtends – staat een nieuwe flits­marathon gepland: 24 uur aan één stuk wordt er dan geflitst.

Het is de zevende keer dat de politie zo’n flitsmarathon organiseert en honderden agenten inzet om op zo’n 900 locaties te controleren. Zowel langs snelwegen als langs gewest- en lokale wegen. De politie zal de flitsmarathon binnenkort zelf groots aankondigen.

Maar als je z’on grote actie nu al verraadt, verknal je dan niet het effect? “Het verrassingseffect neem je weg natuurlijk, maar de pakkans blijft even groot”, zegt Danny Smagghe van mobiliteitsorganisatie Touring. “Je weet niet waar de flitscamera’s precies staan opgesteld. Nederlands onderzoek toont aan dat het zelfs heel effectief is om grote acties op voorhand aan te kondigen. Mensen praten dagen vooraf en nadien over de flits­marathon. Dat werkt sensibiliserend.”

Dat bestuurders zich nog altijd laten vangen, blijkt ook uit voorgaande acties. Op 20 april vorig jaar reden 32.000 weggebruikers te snel, zo’n 6 procent van de gecontroleerde bestuurders. “De politie moet wel op logische locaties staan. Daar waar het echt verkeersonveilig is. Het mag geen dag zijn om de staatskas te spijzen”, waarschuwt Smagghe.

Vorig jaar heeft de federale wegpolitie overigens 1,25 miljoen snelheidsboetes uitgeschreven na controles op snelwegen en een aantal gewestwegen. Opvallend: dat zijn er zo’n 47.000 minder dan in 2015. De oorzaak ligt vooral bij buitenlandse snelheids­duivels. Hun aandeel is gedaald van 352.000 naar 309.000 pv’s (-13 procent).

“We laten buitenlandse bestuurders vaker meteen betalen na hun overtreding. Dat kan als we ze op heterdaad betrappen, met controles langs de weg. En die aanpak werkt. We halen dan een betaalterminal boven en het geld gaat meteen van de rekening”, zegt Christophe Bruck, directeur operaties bij de federale wegpolitie. “De boodschap wordt almaar duidelijker: door België scheuren zonder boete, dat kan niet meer.”

Die boodschap zal nog duidelijker worden als vanaf eind dit jaar de uitwisseling van gegevens tussen de buurlanden van kracht is. Dan kan de Belgische politie aan Nederland, Duitsland, Frankrijk en Luxemburg vragen om na te gaan welke bestuurder gekoppeld is aan een bepaalde nummerplaat.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees